Oletko pohtinut, millaisen lapsen haluat kasvattaa? Älykkään, menestyvän, itsevarman vai jotain muuta?

Kuva: Pexels/Agung Pandit Wiguna

Tutkimukset ovat osoittaneet, että erilaiset kasvatustyylit johtavat erilaisiin lapsen käyttäytymismalleihin. Alla on lueteltu esimerkkejä siitä, millaiseen tulokseen eri kasvatustyylit johtavat.

Esimerkiksi autoritaaristen vanhempien lapset ovat usein onnettomia ja vetäytyneitä. Heillä on myös alhainen itsetunto ja huonot sosiaaliset taidot.

Vapaan kasvatuksen lapset ovat tyypillisesti kypsymättömiä, impulsiivisia, vanhemmista riippuvaisia ja vaativia. Vapaan kasvatuksen lapsilla on usein vaikeuksia pärjätä koulussa, heillä on aggressiivisuutta ikätovereitaan kohtaan ja he osallistuvat rikoksiin teini-iässä.

Etäisten vanhempien lapsilla on yleensä vakavia vaikeuksia erilaisissa asioissa, kuten emotionaalisen hallinnan ongelmia, alhainen turhautumisen sietokyky sekä huono koulumenestys.

Sen sijaan auktoritatiivisten vanhempien lapset ovat useimmiten ystävällisiä, energisiä, kypsiä ja luottavaisia. Heillä on hyvä itsetunto sekä hyvät sosiaaliset taidot. He pärjäävät hyvin koulussa ja sopeutuvat erilaisiin haasteisiin tai odottamattomiin elämäntapahtumiin. He ovat joustavia ja pärjäävät hyvin elämässä.

Muista, että vanhemmuus on taito, jota on jatkuvasti kehitettävä lapsesi kasvaessa. Älä kuvittele, että kaikki on hyvin vain siksi, että lapsesi tekee mitä haluat silloin, kun olet lähellä häntä. Suuntaa sen sijaan katseesi eteenpäin ja mieti, miten erilaiset vanhemmuuden tyylit vaikuttavat lapsen käyttäytymiseen. Millaisen lapsen haluat kasvattaa? Tee tarvittavat muutokset nyt ja ota askeleita kohti sitä, millainen vanhempi haluat olla.

Menestyvän lapsen kasvattaminen

Mitään ei anneta valmiina, vaan töitä täytyy tehdä lujasti pärjätäkseen elämässä. Kotitöitä tekemällä lapset oppivat tämän asian, kertoo Stanfordin yliopiston tutkija Julie Lythcott-Haims. Menestyvien lasten vanhemmilla on hyvä suhde lapseensa ja he odottavat lapseltaan paljon. He ohjaavat lasta kohti omia korkeita odotuksiaan. Tällaiset vanhemmat opettavat lapsilleen tunnelahjakkuutta ja sosiaalisuutta. Ne ovat taitoja, joita lapsi tarvitsee tulevaisuudessa.

Itsevarman lapsen kasvattaminen

Luottamus itseensä on yksi suurimmista lahjoista, jonka vanhempi voi lapselleen antaa. Kannusta lasta johdonmukaisesti kaikissa tilanteissa. Esimerkiksi iloitse, kun hän tekee maalin jalkapallossa. Muista kuitenkin kannustaa häntä yrittämään uudestaan silloinkin, kun hän potkaisee pallon ohi maalin. Rohkaise lasta olemaan utelias. Anna lapselle vastuuta ikätasonsa mukaan, josta hänen on suoriuduttava omin avuin. Opeta lasta oppimaan virheistään. Älä ole lasta kohtaan ylisuojeleva, vaan anna lapsen oppia itse, miten hän voisi parantaa suoritusta seuraavalla kerralla. Kerro lapselle, että vastaiskuja ja epäonnistumisia tulee jokaisen kohdalle, mutta niistä selviää entistä vahvempana.

Älykkään lapsen kasvattaminen

Ohjaa lapsen mielen kehitystä pienestä pitäen. Tue lapsen käyttäytymistä, joka edistää älyn ja mielen kehittymistä. Puhu lapselle pienestä pitäen, vaikka hän ei ymmärtäisi vielä sanaakaan. Esitä avoimia kysymyksiä isommalle lapselle, jotka auttavat lasta muodostamaan mielipiteitä. Se opettaa samalla lapselle, että hänen ajatuksillaan on väliä.

Aloita lapselle lukeminen ajoissa. Lukeminen stimuloi aivoja sekä muodostaa tietopohjan maailmasta. Se on perusta kaikelle muulle tulevaisuuden opille kuten matematiikalle. Opeta lasta ratkomaan ongelmia itse. Älä siis anna helppoja vastauksia aina valmiina. Sen sijaan kannusta lasta keskittymään tiettyyn ongelmaan tai tavoitteeseen ja auta häntä selvittämään, miten asian voi luovasti ratkaista.

Millaisen lapsen haluat kasvattaa? Onko nämä keinot jo teidän perheessänne käytössä?

Lähteet: Ilta-Sanomat, Mtv, Voice ja Whole life

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.