Sisaruksilla voi olla suuri ikäero monista erilaisista syistä. Toisinaan perheen tilanne on sellainen, että aika ei ole vuosiin ollut sopiva uudelle lapselle. Joskus vanhemmista taas saattaa tuntua, että ikäero itseasiassa saattaa olla hyväkin asia ja siihen pyritään tarkoituksella. Suuresta ikäerosta lasten välillä saattaa olla monenlaista hyötyä.
Lapsen saaminen ei koskaan ole itsestäänselvyys. Toisinaan vanhemmat toivoisivat pientä ikäeroa lasten välille, mutta ulkoisten olosuhteiden takia tämä ei ole mahdollista. Vanhemman kyky saada lapsia saattaa olla tilapäisesti heikentynyt esimerkiksi sairauden takia, tai perheen taloudellinen tilanne saattaa olla niin tiukka, että uusi lapsi merkitsisi liian suurta riskiä toimeentulolle. Toisinaan hedelmällisyyteen liittyvät ongelmat saattavat vaikeuttaa lapsensaantia, vaikka muut puitteet olisivatkin kunnossa.
Koska monissa perheissä lasten väliset ikäerot ovat korkeintaan muutamia vuosia, monet kokevat tällaisen ikäeron ideaalisena. Ei kuitenkaan ole olemassa “ideaalista” sisarusten välistä ikäeroa. Toki on selvää, että mikäli äiti on vanhempi synnyttäessään ensimmäisen lapsensa, ei hänellä ole aikaa odotella niin paljon seuraavan lapsen kanssa kuin nuoremmalla äidillä. Tästä syystä vanhemmalla iällä ensimmäisen lapsensa saaneiden äitien lasten väliset ikäerot usein ovat pieniä.
Jokaisen perheen tilanne on erilainen. Mikä toimii yhdessä perheessä, ei aina välttämättä toimi toisessa. Tiettyihin asioihin kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota, kun pohtii, minkälainen ikäero olisi sopiva lapsille sekä myös siitä, miten ikäero vaikuttaa omaan vanhemmuuteen.
Suuresta sisarusten välisestä ikäerosta voi olla monenlaista hyötyä
Eräs selkeä hyöty sisarusten välisestä suuremmasta ikäerosta on, että vanhemmat kykenevät antamaan lapsille yksilöllisempää huomiota. Jos lapset ovat pieniä samaan aikaan, heillä usein on samantyyppisiä tarpeita, kuten vaipan vaihtoa, ruokintaa tai aikuisen valvontaa leikkien aikana. Tällöin vanhempi ei voi itse valita hetkiä, jolloin hän antaa tietylle lapselle huomiota, vaan hän saattaa joutua kesken kaiken jättämään esimerkiksi leikin kesken toisen lapsen kanssa huolehtiakseen toisesta.
Jos lasten välillä on suurempi ikäero, vanhempi pystyy selkeämmin jakamaan aikansa lasten kesken. Vanhempi lapsi saattaa viihtyä jo omissa leikeissään, olla koulussa tai tekemässä muita omia asioitaan, jolloin vanhempi voi antaa huomiotaan nuoremmalle lapselle. Nuoremman lapsen ollessa esimerkiksi päiväunilla vanhempi voi omistautua vanhemmalle lapselle, joka ei enää tarvitse päiväunia.
Sisaruskateutta esiintyy usein myös vähemmän, jos ikäero lasten välillä on suuri. Mitä vanhempi sisarus on, sitä enemmän konkreettista hyötyä hänestä voi olla nuoremman sisaruksen hoidossa. Toki on sanomatta selvää, että hoitovastuu on aina vanhemmalla. Vasta teini-ikäisenä sisarus voi esimerkiksi jäädä yksin kotiin lapsenvahdiksi nuoremmalle sisarukselle. Kuitenkin jo tätäkin nuorempana vanhempi sisarus pystyy auttamaan pikkusisaruksen lyhytaikaisessa hoitamisessa esimerkiksi silloin, kun vanhempi hoitaa kodin askareita.
Lähde: Verywell Family
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja