Päivähoidon maksuperusteisiin tulossa muutoksia – Yhä harvempi perhe saa jatkossa laskun

Kuva: La-Rel Easter / Unsplash

Tuntuvatko päivähoidon maksut kohtuuttoman suurilta? Lähiaikoina laskun suuruus voi olla ihan eri luokkaa. Ylen Uutisessa on kerrottu, että päivähoitojen maksuperusteisiin on tulossa lähiaikoina muutoksia ja sen jälkeen yhä harvempi perhe pitää kädessään kirjettä, joka sisältää laskun päivähoidosta. Monelle perheelle päivähoito on muutoksen jälkeen ilmainen.

Joissakin perheissä on saatettu tuskailla päivähoitomaksujen kanssa. Laskut ovat saattaneet tuntua kohtuuttoman suurilta, etenkin silloin, jos perheessä on monta päiväkoti-ikäistä lasta. Mielen on vallannut ajatus, että kunpa päivähoitomaksut olisivat pienempiä tai niitä ei tarvitsisi maksaa ollenkaan. Joidenkin vanhempien mieleen on saattanut hiipiä ajatus, että onko lapsen pitäminen päiväkodissa ylipäätään järkevää. Etenkin silloin, jos on tuntunut, että palkka ei riitä mitenkään päin laskettuna kattamaan edes elämisen peruskuluja. Olisiko kenties helpompaa ja taloudellisesti kannattavampaa hoitaa lasta kotona? Toki tällaiset ajatukset saattavat häipyä mielestä yhtä nopeasti, kuin ne sinne tulivatkin.

Onneksi päivähoitomaksujen määrän määräytymisellä on käytössä porrastettu asteikko, johon vaikuttaa se, kuinka paljon perheessä on tuloja. Pienituloisissa perheissä päivähoitoon liittyvät maksulaput ovat tämän vuoksi pienempiä tai nollasummalla varustettuja. Suurituloisissa perheissä laskujen loppusummat ovat olleet suurempia. Tämä käytäntö on mahdollistanut sen, että tuskin kenenkään lapsen päiväkodissa oleminen on jäänyt rahasta kiinni. Toivottavasti ainakaan asian laita ei ole ollut yhdessäkään perheessä niin huonosti.

Ylen Uutisessa on kerrottu, että jatkossa yhä harvemmalle perheelle tulee maksettavaksi päivähoitomaksuja. Asian taustalla on hallituksen antama esitys eduskunnalle (10/2022), jonka tarkoituksena on alentaa asiakasmaksuja korottamalla maksuperusteena olevia tulorajoja huomattavasti. Tämän muutoksen on tarkoitus tulla voimaan maaliskuussa 2023. Tästä seuraa se, että yhä useampi perhe saa oikeuden maksuttomaan päivähoitoon, kunhan suunniteltu muutos toteutuu ja astuu voimaan.

Toisessa Ylen kirjoituksessa todetaan: ”Perheille maksujen aleneminen tarkoittaa tuloselvitysten tekemistä, toisen kerran lyhyen ajan sisällä.” Ei ole kovin pitkä aika, kun maksujen määrää tarkistettiin indeksitarkistuksella ja silloinkin vanhempien oli laadittava selvityksiä heidän todellisista tuloistaan.

Mitä mieltä olet päiväkodin maksuista? Olisiko hyvä, että kaikilla olisi maksuton päivähoito vai onko nykyinen järjestelmä hyvä?

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.