Pieni määrä mustasukkaisuutta ei ole haitallista, mutta liiallinen mustasukkaisuus voi pahimmillaan tuhota koko suhteen. Mistä tunnistaa ongelmallisen mustasukkaisuuden parisuhteessa?
Hyvässä parisuhteessa molemmilla on tunne, että toiseen voi luottaa varauksetta. Kaikkea ei tarvitse tietää, koska suhteen pohjana on luottamus siihen, että toinen ei tee mitään, joka vahingoittaa kumppania tai suhdetta. Usein jos perusluottamuksen kanssa on jo valmiiksi ongelmia, saattaa molemmilla tai toisella puolisolla olla voimakas tarve saada tietää aivan kaikki puolison asiat, jotta hän voi varmistua siitä, että tämä ei tee mitään, joka voisi vaarantaa suhteen.
Pahimmillaan tämä tarve saada riittävästi tietoa voi johtaa jopa pakonomaiseen kyttäämiseen ja vakoiluun. Ääritapauksissa mustasukkainen puoliso on valmis menemään jopa niin pitkälle, että lukee luvatta kumppanin yksityisiä viestejä, kirjautuu tämän sometileille ja tekee muita vastaavia laittomia toimia. Joissakin ääritapauksissa kumppanin tarve saada tietää toisen jokainen liike voi johtaa jopa niinkin äärimmäisiin toimiiin kuin yksityisetsivän palkkaamiseen. Etsivän avulla mustasukkaisuudessa ja epävarmuudessa kärvistelevä puoliso toivoo viimein saavuttavansa mielenrauhan, usein turhaan.
Mustasukkainen ihminen kokee usein voimakasta kontrolloinnin tarvetta
Mustasukkaisuus muodostuu ongelmaksi viimeistään siinä vaiheessa, kun sen varjolla aletaan kontrolloimaan toista. Jos ihmisellä on tunne, että puolison mustasukkaisuudesta ei kehtaa kertoa muille läheisille tai ystäville, saattaa mustasukkaisuus olla jo epäterveellä tasolla. Tällaista epätervettä mustasukkaisuutta ei missään nimessä tule pitää normaalina tai osoituksena siitä, miten paljon kumppani rakastaa.
Pahimmillaan mustasukkainen ihminen saattaa pyrkiä eristämään puolisonsa muista ihmisistä. Hän saattaa vedota rakkauteensa ja siihen, että haluaa viettää kaiken aikansa puolison kanssa, koska välittää tästä. Todellinen syy on kuitenkin tarve kontrollointiin.
Eräs selkeä hälytysmerkki on myös, jos huomaat itse muuttavasi omaa käytöstäsi välttääksesi mustasukkaisuuskohtauksia. Et esimerkiksi lähde ulos omien ystävien kanssa, koska tiedät, että se suututtaa kumppaniasi tai et käytä vaatteita, jotka eivät hänen mielestään ole “sopivia”.
Moni kokee kumppanin pienen mustasukkaisuuden positiivisena asiana, osoituksena siitä, että toinen välittää. Mustasukkaisuudesta saatetaan jopa kertoa hivenen ylpeänä ystäväpiirissä, koska se kertoo, kuinka rakastunut kumppani on. Siinä vaiheessa, kun ihminen alkaa häpeillä kumppanin mustasukkaisuudesta kertomista, kannattaa pysähtyä miettimään, onko mustasukkaisuus enää terveellä tasolla. Jos omille läheisilleen ei uskalla kertoa asiasta, on aika myöntää, että kaikki ei ole niin kuin pitäisi.
Sairaalloiseen mustasukkaisuuteen kannattaa aina puuttua ajoissa, sillä tilanne usein vain pahenee ajan kanssa. Mikä suhteen alussa saattoi vaikuttaa ihanalta rakkaudenosoitukselta, voi nopeasti muodostua tukahduttavaksi kahleeksi, joka pahimmillaan vaarantaa koko suhteen.
Lähde: Psychology Today
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja