Kuumat suihkut, hellivät löylyt, uuniruoat – Jatkuva sähkön säästäminen kiristää myös parisuhdetta

Kuva: Riccardo Annandale / Unsplash

Viime aikoina sähkön hinta on noussut hurjasti. Tiedotusvälineissä ohjeistetaan säästämään sähköä ja uhkaillaan sähkökatkoilla. Moni perhe joutuu tosissaan laskemaan, riittävätkö rahat sähkölaskun maksamiseen. Vaikka saman katon alla asuva pariskunta usein maksaakin sähkölaskun yhteisestä pussista, saattaa heillä olla keskenään hieman erilaiset käsitykset siitä, miten sähköä säästetään. Tämä saattaa aiheuttaa parisuhteeseen aivan uudenlaisia haasteita.

Mikä onkaan rentouttavampaa kuin lämmin suihku pitkän päivän päätteeksi? Ikävä kyllä se on nyt monissa kodeissa kielletty juttu. Kuuman veden juoksuttaminen kuluttaa valtavasti energiaa, ja mitä kuumempaa vettä käyttää, sitä enemmän se maksaa. Puoliso ei välttämättä kuitenkaan ymmärrä, että etenkin pitkien hiusten pesu vie aikaa, samoin meikin poistaminen. Nämä toki kannattaa tehdä vettä säästäen niin, että sammuttaa suihkun esimerkiksi siksi aikaa, kun hieroo shampoon hiuksiinsa. Puolison jatkuva huutelu oven takana siitä, että ”riittää jo kuuman veden lorottaminen”, raastaa suihkuttelijan hermojen lisäksi myös parisuhdetta.  

Sähkölämmitteinen kiuas on myös sähkösyöppö. Kun kerrankin saunotaan, olisi mukava nauttia kuumista löylyistä ihan ajan kanssa. Joskus voi olla vaikea päästä yhteisymmärrykseen siitä, mille asetukselle kiukaan termostaatti säädetään. Toinen haluaa nauttia kipakoista löylyistä, toiselle riittää haaleampikin löyly. Jos puoliso vielä laskee, montako euroa tämäkin saunomiskerta maksaa, on saunomisesta viety viimeinenkin nautinto. Onneksi uimahallissa voi teoriassa saunoa ilmaiseksi. Siellä toki joutuu aina pohtimaan, paljonko kiukaalle uskaltaa vettä heittää.

Uunin lämmittäminen kuluttaa myös energiaa. Ihan kaikkea ruokaa ei kuitenkaan voi tehdä mikrossa tai hellalla. Uunissa tehty ruoka on usein myös terveellisempää kuin paistinpannussa rasvassa käristetty ruoka. Jos puoliso ihmettelee, taasko meillä on uuni päällä, voi muistuttaa, että ruokaa on pakko tehdä välillä, eikä kaasugrilliä viitsi kaivaa ainakaan talvella esiin. Uunissa voi myös tehdä kerralla useamman ruokalajin. Kiertoilmauuni on mainio keksintö: uunin lämpötilan ei tarvitse olla yhtä korkea kuin tavallisessa uunissa, ja kaksikin pellillistä sämpylöitä valmistuu samalla kertaa.

Turhat valot on hyvä sammuttaa. Sen sijaan valojen edestakainen päälle ja pois laittaminen on turhaa, suorastaa raivostuttavaa. Jos käy hetkellisesti toisessa huoneessa, ei tunnu mielekkäältä sammuttaa valoa. Sen sijaan huoneissa, joissa ei oleskella, valoja ei kannata pitää päällä. Paristolla toimivat tunnelmavalot eivät kuluta sähköä, mutta eivät paristotkaan ilmaisia ole. Kaikkea ei myöskään voi tehdä pimeässä. Etenkin iän myötä heikkenevä lähinäkö aiheuttaa sen, että puolipimeässä eivät kaikki hommat luonnistu.

Sähkölaitteet on hyvä kytkeä pois päältä silloin, kun niitä ei käytetä. Tämä koskee muun muassa tietokoneita, televisioita, latureita, reitittimiä, tulostimia ja monia muita. Jos on tehnyt sellaisen sähkösopimuksen, että yösähkö on päiväsähköä edullisempaa, kannattaa esimerkiksi tiski- ja pyykkikone laittaa päälle yöaikaan ja ladata kännykät öisin turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Kannattaa olla tarkkana, että muistaa sammuttaa tulostimet, näytöt ja valot ja irrottaa keskuspölynimurin letkun seinästä. Jos näistä rikkeistä jää toistuvasti kiinni, saattaa puoliso ehdottaa, että energiamässäilijä saa kohta maksaa yksin sähkölaskut.

Jos kodista löytyy takka, se tuo osittaista helpotusta sähkölaskuun. Mikäli apuna on vielä ilmalämpöpumppu, saadaan vielä vähän pienenettyä energiankulutusta. Takalla kotia lämmitettäessä on kuitenkin tärkeä huomioida, milloin takan pellit on viisasta sulkea. Tästäkin voi saada ison riidan aikaiseksi etenkin, jos on unohtanut sulkea takan pellit. Tällöin lämpö nimittäin karkaa niin sanotusti harakoille. Toisaalta liian aikainen pellien sulkeminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa häkäkuolemaan. Siinä kohtaa ei enää tarvitse miettiä sähkölaskujen maksamista. Pellit on turvallista sulkea siinä vaiheessa, kun hiillos on kokonaan musta.

Lattialämmitysten termostaatteja säätämällä pystyy myös säästämään sähkökuluissa. Kylmä laminaatti ei tietenkään tunnu kivalta etenkään, jos perheessä on lattialla viihtyviä lapsia. Aikuiset kyllä pärjäävät, ja ainahan voi pukea päälle villasukkaa ja muuta lämmikettä. Unikin on parempaa, kun makuuhuoneessa ei ole liian kuuma. Sen sijaan kosteiden tilojen, kuten kylpyhuoneiden lattialämmitysten kanssa ei kannata liiaksi pelleillä, ettei rakenteille aiheudu haittaa. Usein kylpyhuoneen lattialämmityksen voi ajastaa siten, että se lämpenee vain tiettyyn aikaan vuorokaudesta. Lattialämmitysten asetusten säätäminen kannattaa suosiolla jättää sille osapuolelle, joka niistä jotain ymmärtää. Kannattaa myös varoa, ettei vahingossa hipaise lattialämmityksen säädintä. Siitä voi tulla ison laskun lisäksi myös iso riita.

Erilaisilla laskureilla ja sovelluksilla pystyy lähes reaaliaikaisesti laskemaan, paljonko sähköä kuluu juuri sillä hetkellä tai paljonko sitä on kulunut esimerkiksi edellisenä päivänä. Ihmetys on suuri, jos sähköä onkin kulunut jonakin päivänä erityisen paljon, vaikka uunia ei ole käytetty, saunaa ei ole lämmitetty, eikä pyykkiäkään ole pesty. Syyttävä sormi osoittaa herkästi puolisoa. Sitä saattaa jopa alkaa epäillä, onko puoliso sittenkin tehnyt ruokaa uunissa, ottanut oikein pitkän suihkun, käynyt salaa saunassa tai mikä pahinta, unohtanut ulko-oven auki, jolloin lattialämmitykset ovat menneet päälle. Sovellusten avulla pystyy myös laskemaan, kulutettiinko tänään sähköä esimerkiksi 10 euron tai 15 euron edestä. Kun summan kertoo kuukauden päivien lukumäärällä, ei paljon naurata.  

Energiakriisi on todellinen ilmiö, ja sähkön hinta hirvittää. On mahtavaa, kun huomaa, että sähköä on säästetty 43 prosenttia edellisvuoden samaan ajankohtaan nähden. Toki, kun sähkön hinta on kuusinkertaistunut, tämä säästö ei tunnu näillä hinnoilla ihan siltä, miltä voisi kuvitella. Kaikki me voimme omalla toiminnallemme vaikuttaa jonkin verran sähkönkulutukseemme ja siihen, että sähköä riittää kaikille. Liikaa säästäminen ja nipottaminen sen sijaan vievät jo ilon elämästä ja rasittavat parisuhdettakin, jos ollaan jatkuvasti eri mieltä säästötoimista.

Mikä sähkönsäästötoimi teidän parisuhdettanne hiertää vai oletteko samaa mieltä asioista?

Teksti: Nanna

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Suurperheen sähkökriisi – näin säästät energiaa ja euroja

Energian säästötalkoot alkoivat – Pärjääkö teidän perheenne 19-20 asteessa talvella?

Kun elämäntavat eroavat kumppanin kanssa kuin yö ja päivä

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)