Mitä parhain välipala koko perheelle: Kotimaisella omenalla voi herkutella talvellakin

Mitä parhain välipala koko perheelle: Kotimaisella omenalla voi herkutella talvellakin
Kuva: Pexels/Pixabay

Ajattelitko kotimaisten omenoiden olevan saatavilla vain loppukesällä ja syksyllä? Näin ei suinkaan ole, vaan kotimaisia omenalajikkeita löytää kaupoista ainakin maaliskuulle asti.

Kotimaisilla omenoilla saadaan tänä talvena herkutella pitkään ja perusteellisesti, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto (HML). Kauppareissulla ostoskoriin voi tällä hetkellä poimia omenoiden talvilajikkeita, kuten Amorosaa, Rubinolaa ja Santanaa.

Amorosaa HML nimittää herkkuomenaksi, jonka maku on aromikas ja mausteinen. Rubinola on puolestaan mehukas, makea, arominen ja sopivan hapokas. Tämän lajikkeen erikoisominaisuus on hyvin korkea C-vitamiinipitoisuus. Santana puolestaan on täyteläinen, mausteinen ja sen maku vivahtaa hieman viinirypäleeseen tai luumuun.

Talvilajikkeet ovat kookkaita, rapeita ja maultaan herkullisen aromikkaita. HML:n mukaan talvilajikkeiden suosion salaisuus on erinomaisen maun lisäksi niiden kauppakestävyydesssä.

Sanotaan, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Sanonnassa voi olla jotain perää siinä mielessä, että omenat ovat terveellisiä: ne sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita sekä kuituja. Omena onkin mitä parhain välipala, joka sopii koko perheelle.

HML:n mukaan Suomessa tuotettuja omenoita voi syödä turvallisesti kuorimatta, koska niille ei tehdä säilöntäainekäsittelyitä. Omenan puhdistamiseksi riittää pelkkä vedellä huuhtelu.

Kuivatut lastut kaikenikäisten herkku

Omenaa kannattaa säilyttää kotioloissa jääkaapissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kypsyvästä omenasta erittyvä etyleeni kellastuttaa joitakin vihanneksia. Omenoita ei pidä säilyttää esimerkiksi yhdessä salaatin tai kurkun kanssa.

Kypsänä omena ei kestä kovakouraista käsittelyä. Kun omenoita ostaa ja kuljettaa kotiin, kannattaa niitä käsitellä hellästi. Jos laitat koululaiselle reppuun mukaan välipalaksi omenan, saa se siellä äkkiä mustelmia, jos reppu saa päivän aikana turhan villiä kyytiä.

Välipalana kotimaisen omenan voi syödä sellaisenaan tai vaikkapa pilkkoa lohkoiksi. Omena sopii myös ruoanlaittoon ja esimerkiksi lounassalaattiin yhdeksi ainesosaksi.

HML:n mukaan omenasta saa makeaa ja terveellistä naposteltavaa, kun kuivaa sitä ohuina lastuina joko tähän tarkoitukseen tehdyllä kuivurilla tai sähköuunissa. Kuivatukseen sopii myös leivinuunin jälkilämpö.

Kuivatut lastut maistuvat niin lapsille kuin aikuisille. Ne myös sopivat niin kahvipöydän kuin perheen pienimpien synttärijuhlien piristäjäksi.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *