Näin kasvatat menestyviä lapsia!

Näin kasvatat menestyviä lapsia!
Kuva: Pixabay/Philip Neho

Kaikki vanhemmat haluavat lastensa menestyvän. Menestys voi kuitenkin tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Tässä on koottuna vinkkejä menestyvien lasten kasvattamiseksi:

1. Itsemääräämisoikeus

Vanhemmista voi tuntua kauhistuttavalta antaa päätösvaltaa lapselle. Se voi olla kuitenkin hyödyllistä. Tohtori Suzanne Gaskins on tutkinut vuosikymmeniä mayojen tyyliä kasvattaa lapsia. “Sen sijaan, että vanhemmat asettaisivat lapselle tavoitteen, lapsi asettaa itselleen tavoitteen. Sitten vanhemmat tukevat lapsen tavoitetta parhaansa mukaan,” Gaskins kertoo.

2. Kehitä lämmin suhde lapseen

Paras tapa tehdä lapsista menestyviä on olla hyväksyvä, lämmin ja reagoiva vanhempi, sekä luoda lämmin suhde lapseen.

3. Tunnesäätely

Emotionaalinen säätely ei synny meille luonnostaan, joten siksi vanhemman on tärkeää opettaa lapselleen, kuinka hallita tunteitaan. Joudut todennäköisesti opettelemaan sitä ensin itse. Nimittäin lapset oppivat tunnesäätelyä ennenkaikkea vanhemman esimerkin kautta.

4. Itsevarmuus

Osaamisen ja pystymisen tunne on vähentynyt nykylasten keskuudessa. Koulumaailma ja sen koejärjestelmä on esimerkiksi ongelma, koska siinä ei oteta tarpeeksi huomioon lasten yksilöllistä kehitystä.

Sinun tulee siis hellittää lapsien kohtaamien odotuksen ja paineiden suhteen. Älä keskity liikaa lapsesi akateemiseen suoritukseen. Sen sijaan kysy, mistä lapsesi tykkää ja kannusta häntä tavoittelemaan noita asioita.

5. Sosiaalisten taitojen kehittäminen

Lapset haluavat tuntea olevansa tärkeitä muille ihmisille, siinä missä aikuisetkin. Lapsilla sosiaalinen tyytyväisyys ja suhteiden luominen tapahtuu leikkimällä muiden kanssa. Järjestä lapsellesi aikaa luoda ihmissuhteita kasvotusten ikätovereidensa kanssa.

6. Ystävällinen, mutta luja kuri

Lapsen menestykseen liittyy ystävällinen, mutta luja ja kunnioittava kuri. Tälläisten vanhempien lapset pärjäävät koulussa. Ystävällinen, mutta luja kuri tarkoittaa, että kerrot lapsellesi ystävällisesti hänen rajansa ja sitten noudatatte niitä lujasti.

7. Kehitä sisäistä motivaatioa

Kaikki motivaatiot eivät ole samanarvoisia. Palkinnot ja rangaistukset luovat pelkästään ulkoista motivaatiota, mikä ei pidemmän päälle kannata.

Voimme ehkä aluksi pakottaa lapset tekemään koulutöitä, käyttämällä palkintoja ja rangaistuksia. Mutta, jos he eivät oikeasti tykkää koulusta tai oppimisesta, he menestyvät siinä huonosti tai jopa lopulta keskeyttävät sen.

Sen takia onkin tärkeää auttaa lasta kehittämään sisäistä motivaatiota. Se tapahtuu jakamalla arvosi siitä, miksi oppiminen on tärkeää. Oppimisen tarkoituksena ei pitäisi olla vain hyvien numeroiden saaminen. Kyse on ihmisenä kasvamisesta ja tiedon hankkimisesta.

Ainoastaan silloin, jos lapset nauttivat oppimisesta, he ovat luontaisesti motivoituneita menestymään ja nauttivat siitä. Yritä siis motivoida lastasi oppimaan ja nauttimaan matkasta sen parissa.

Oletko jo käyttänyt näitä menestyksen työkaluja lapsesi kasvatuksessa? Voisitko ottaa käyttöön vielä jonkin edellä mainituista keinoista?

Lähteet: MTV ja Parenting for brain

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *