Ruokariippuvuus on todellinen ongelma – oireilla yhteys muihin terveysvaivoihin

Kuva: Nathan Dumlao

Ruoat ja juomat voivat tuottaa mielihyvää tavalla, joka muistuttaa päihteiden vaikutuksia ja aiheuttaa riippuvuuden kaltaisia oireita niin eläimillä kuin ihmisillä. Ruokariippuvuus on kiistelty käsite, mutta tutkimuksissa on havaittu, että moni kokee vaikeaksi hillitä tai vähentää tiettyjen ruokien syömistä.

Uusi tutkimus on ensimmäistä kertaa selvittänyt, kuinka yleisiä ruokariippuvuusoireet ovat suomalaisilla. Turun yliopiston FinnBrain-tutkimuksessa ruokariippuvuuden kynnysarvon ylitti 1,5 prosenttia tutkituista miehistä ja 6,6 prosenttia naisista.

Tutkimustulosten mukaan lievemmät oireet olivat kuitenkin huomattavan yleisiä. Oireiden määrässä ei ollut eroa sukupuolten välillä, mutta naiset kokivat oireet useammin ongelmaksi.

Ruokariippuvuus on yleinen ongelma. Turun yliopiston tutkijatohtori Jani Kajanojan mukaan on arvioitu, että ruokariippuvuudesta kärsii jopa 20 prosenttia aikuisista ja se on yhdistetty muihin terveysongelmiin.

FinnBrain-tutkimuksessa ruokariippuvuusoireita kartoitettiin 377 aikuiselta. Lisäksi tutkijat selvittivät ruokariippuvuusoireiden yhteyttä masennus- sekä ahdistuneisuusoireisiin ja painoindeksiin.

Ylipainoa ja mielenterveysongelmia

Turun yliopiston mukaan ruokariippuvuusoireista kärsivillä esiintyi huomattavasti enemmän ylipainoa ja lihavuutta. Oireet olivat yhteydessä myös masennukseen ja ahdistuneisuuteen.

Kajanojan mukaan lähes puolet tutkimukseen osallistuneista oli yrittänyt vähentää tiettyjen ruokien syömistä ja yli neljäsosa koki huolta omasta syömiskäyttäytymisestään.

”15 prosenttia koki syömiskäyttäytymisensä aiheuttaneen psyykkisiä ongelmia, kuten masennusta, itseinhoa tai syyllisyydentunteita”, hän lisää.

Tulosten perusteella koettu ruokariippuvuus on yleinen ongelma myös suomalaisilla, ja se yhdistyy ylipainoon, lihavuuteen ja psyykkisiin ongelmiin.

Yhteiskunnallinen ongelma

Ruokariippuvuusoireita koetaan Turun yliopiston mukaan yleisimmin prosessoituihin energiatiheisiin ruokiin ja juomiin liittyen. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi makeiset, leivonnaiset ja sokeripitoiset virvoitusjuomat sekä suolaiset ja rasvaiset ruuat sekä naposteltavat kuten hampurilaiset, pizzat ja sipsit.

”Tällaisten elintarvikkeiden saatavuus, markkinointi ja kulutus ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosikymmenten aikana, mikä tekee ongelmasta keskeisesti yhteiskunnallisen”, Kajanoja huomauttaa.

Kajanojan mukaan on esitetty, että energiatiheiden ruokien taipumus aiheuttaa riippuvuutta saattaa olla merkittävä tekijä lihavuuden yleistymisessä väestötasolla.

”Energiatiheiden ruokien ja juomien mahdollisesti aiheuttama riippuvuus sekä todetut terveyshaitat tulisikin ottaa huomioon terveyspoliittisessa päätöksenteossa, esimerkiksi haittaveroilla, markkinoinnin rajoittamisella ja tukemalla taloudellisesti terveellisempiä ruokia”, hän ehdottaa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.