Asiantuntijat: Liian tiukka kuri kotona voi saada lapsesi valehtelemaan!

Asiantuntijat: Liian tiukka kuri kotona voi saada lapsesi valehtelemaan!
Kuva: Unsplash/Jametlene Reskp

Valehtelua pidetään yleisesti huonona tapana. Vanhemmat voivat kuitenkin kasvatustavoillaan ja tiukalla kurilla saada aikaan sen, että lapsi oppii valehtelemaan.

Jos vanhemmat pitävät tiukkaa kuria kotona, kasvaa heidän lapsistaan todennäköisemmin hyvin taitavia valehtelijoita, kertoo Daily Mail. Psykoterapeutti Philippa Perryn mukaan liian tiukkaa kuria pitävät vanhemmat luovat ympäristön, jossa lapsi ei koe turvalliseksi kertoa totuutta.

Daily Mailin mukaan Perry on kommentoinut asiaa kiistanalaisesti ja todennut, että kaikki valheet on luotu yhdessä. Perryn mukaan jos vanhemmat eivät ole mahdollistaneet totuuden puhumista, voivat he syyttää vain itseään, jos lapsi on valehdellut heille.

“Jos lapsi valehtelee päästäkseen pois pulasta, ei valhe silloin johdu vain lapsesta, vaan tilanne on yhdessä luotu. On luotu ympäristö, jossa lapsi ei koe turvalliseksi kertoa totuutta”, Perry sanoi.

“Lasta ei siis voi tuomita valehtelemisesta”, hän lisäsi.

Perry mielestä on mielenkiintoista, miten tutkimuksen mukaan erittäin ankara asenne valehtelun suhteen tekee ihmisistä parempia valehtelijoita.

Tutkitusti parempia valehtelijoita

Yksi Perryn väitteitä tukeva tutkimus on kanadalaisen psykologi Victoria Talwartin tekemä. Lasten valehtelun mittaamiseksi Talwar kehitti kokeilun, jonka hän toteutti kahdessa koulussa Länsi-Afrikassa. Toinen kouluista oli rennompi, kun taas toinen oli tiukka ja rankaisevampi.

Kokeilussa oli mukana oppilaita, joiden tehtävänä oli äänen perusteella arvata, minkälainen esine oli heidän katseeltaan piilossa. Daily Mailin mukaan viimeinen esine piti kuitenkin ääntä, joka ei liittynyt itse esineeseen mitenkään – esimerkiksi lelujalkapallo äänteli erikoisella tavalla.

Kukin tutkimukseen osallistunut oppilas jätettiin hetkeksi yksin tilaan esineiden kanssa. Kun tutkija palasi tilaan, oppilaalta kysyttiin mikä esine piti ääntä ja oliko oppilas kurkistanut, mistä esineestä on kyse. Jos oppilas osasi nimetä viimeisen esineen oikein, tutkija tiesi hänen valehdelleen kurkistamisesta.

Tutkimustulosten mukaan rennommassa koulussa osa oppilaista valehteli ja osa kertoi totuuden, mikä oli lähes samalla tasolla länsimaisten koulujen oppilaiden kanssa. Tiukassa koulussa lapset sen sijaan valehtelivat äärimmäisen nopeasti ja tekivät sen todella tehokkaasti.

“Lapset eivät opi valehtelun olevan väärin, jos syytämme ja tuomitsemme heitä. Meidän tulisikin keskustella lapsen kanssa asioista avoimesti ja omalla toiminnallamme vaikuttaa siihen, miksi lapsi kokee tarvetta salailla asioita. Tuomitsemalla valehtelun jyrkästi ja syyttämällä lasta, emme ainakaan tee tilanteesta helpompaa.”, Perry sanoi Daily Mailille.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *