Anna lapsen tehdä näitä virheitä – lopputuloksena onnellinen ja menestyvä aikuinen

Anna lapsen tehdä näitä virheitä – lopputuloksena onnellinen ja menestyvä aikuinen
Kuva: Unsplash/Jordan Whitt

Virheiden tekeminen on inhimillistä ja yleensä myös erittäin opettavaista. Tutkimuksen mukaan virheiden tekeminen on jopa olennaista tulevaisuuden kannalta.

Vanhemmat ajattelevat yleensä lastensa parasta, mikä voi saada heidät yrittämään estää lapsia tekemästä virheitä. Your Tangon mukaan virheiden tekeminen on kuitenkin tärkeää lapsille. Näin he voivat oppia (joskus vaikeamman kautta) parempia tapoja toimia ja he saavat tilaa harjoittaa rohkeuttaan sekä terveiden rajojen asettamista ja kunnioittamista.

Your Tango on listannut kuusi esimerkkiä virheistä, jotka voivat auttaa lasta elämään onnellisempaa, tietoisempaa ja menestyvämpää elämää.

Isot sotkut

Lätäköissä hyppiminen, seinille piirtäminen, nurmikolla pyöriminen ja muu vastaava voi saada aikaan ison sotkun. Samalla lapset saavat olla luovia, kokeilla ja pitää hauskaa. Your Tangon mukaan tällaiset tavat tietävät terveyttä ja onnellisuutta lapsellesi. Mitä sitten, jos siinä syntyy hieman sotkua samalla?

“Huonot” arvosanat

Anna lapsesi tehdä itse omat koulutehtävänsä ja -projektinsa. Voit auttaa hieman, mutta älä tee niitä hänen puolestaan. Tutkija Carol Dweckin mukaan jos kouluvuosina ei ole haasteita, oppilaat eivät pysty kehittymään ja menestymään. Muista, että lapsesi pitää pärjätä elämässä omillaankin.

Lapsi väittää vastaan

Lapsen täytyy saada testata ajatuksiaan ja tunteitaan vanhemmillaan, koska yleensä vanhempi on turvallisin ihminen, jonka lapsi tuntee. Hän vasta opettelee, miten sanoa suoraan ja kunnioittavasti ajatuksensa, joten paksunna omaa nahkaasi hetkeksi. Tutkimusten mukaan vastaan väittävistä lapsista tulee menestyvämpiä aikuisia. Se auttaa myös lasta saamaan varmuutta luoda rajoja, puolustaa itseään ja kehittää analyyttista ajattelua. Kun lapsi huutaa takaisin, koeta reagoida siihen rakkaudella, mutta tarvittavan tiukasti.

Lapsi meneekin massan mukana

Lapsi haluaa kuulua joukkoon, mikä on hyvä asia. Your Tangon mukaan lapset pystyvät yleensä miettimään itse, mikä on huono idea ja mikä ei, kun kokevat suoraan seuraukset omista teoistaan. Tämä ei tosin koske päihteiden käyttöä ja muuta ei-ikään-sopivaa käytöstä.

Outo pukeutumistyyli

Lapset ilmaisevat itseään pukeutumisellaan. Tämän takia on tärkeä antaa lapsen pukeutua tavalla, joka on hänelle mieluisa, kunhan se on turvallista ja siveellistä.

Lapsi luovuttaa

Luovuttaminen esimerkiksi jonkin harrastuksen suhteen ei ole paha asia. Your Tangon mukaan harrastusten ja aktiviteettien koko pointti on se, että lapsi pääsee kokeilemaan erilaisia ja löytämään niiden joukosta sen, josta pitää.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *