Tutkimus osoittaa: Tietynlainen asuinalue parantaa rintamaidon laatua

Tutkimus osoittaa: Tietynlainen asuinalue parantaa rintamaidon laatua
Kuva: Pixabay/seeseehundhund

Imettäjän rintamaito koostuu muun muassa oligosakkarideista. Ne ovat sokeriyhdisteitä, jotka ovat rintamaidon kolmanneksi yleisin aineosa laktoosin ja rasvan jälkeen. Tutkimus on osoittanut, että asuinympäristö vaikuttaa näiden sokeriyhdisteiden koostumukseen.

Vihreämmällä asuinalueella asuminen vaikuttaa rintamaidon sokeriyhdisteiden koostumukseen, ilmenee Turun yliopiston tutkimuksesta. Rintamaidon kautta asuinympäristöllä voi olla mahdollisesti vaikutus myös vauvan terveyteen.

Tutkimus osoitti, että mitä luonnonmukaisempi asuinympäristö oli, sitä monimuotoisempi oli maidon oligosakkaridien koostumus. Lisäksi useiden yksittäisten oligosakkaridien pitoisuudet muuttuvat vihreän elinympäristön lisääntyessä äitien asuinalueella.

“Tämä saattaa kertoa siitä, että lisääntynyt yhteys luontoon voi olla hyödyllistä imettäville äideille ja heidän lapsilleen äidinmaidon oligosakkaridien monimuotoisemman koostumuksen kautta”, dosentti Mirkka Lahdenperä Turun yliopiston biologian laitokselta kommentoi tiedotteessa.

Lahdenperän mukaan tulokset antavat viitteitä siitä, että imetyksellä voi olla välittävä rooli asuinympäristön vihreyden ja varhaislapsuuden terveyden välillä.

“Tulokset korostavat tarvetta ymmärtää niitä biologisia polkuja, jotka voivat johtaa terveyden ja sairauksien kehittymiseen fyysisen elinympäristön kautta jo lapsuudesta alkaen”, hän lisää.

Oligosakkarideilla monia terveyshyötyjä

Olikosakkarideja on löydetty noin 200 erilaista ja ne muodostavat hyvin moninaisen joukon erilaisia rakenteita. Rintamaidon oligosakkaridit voivat suojata vauvoja sairauksilta aiheuttavilta mikrobeilta.

Lisäksi ne voivat vähentää riskejä sairastua allergioihin ja erilaisiin sairauksiin. Nämä sokeriyhdisteet ovat tiiviisti yhteydessä immuunijärjestelmään ja suolistomikrobistoon ja tätä kautta vauvan terveyteen.

Lahdenperän mukaan aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että geneettiset ja biologiset tekijät sekä muun muassa äidin ylipaino voivat vaikuttaa maidon oligosakkaridikoostumukseen.

“Aikaisemmin ei ole kuitenkaan tutkittu, miten vihreä asuinympäristö, jolla on havaittu hyödyllisiä vaikutuksia vastustuskykyyn ja eri sairausriskeihin, vaikuttaa maidon oligosakkaridikoostumukseen”, hän kertoo.

Satoja äitejä mukana tutkimuksessa

Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana noin 800 äitiä, jotka osallistuivat vuonna 2007 alkaneeseen Turun yliopiston Hyvän kasvun avaimet -seurantatutkimukseen. Rintamaitonäytteet kerättiin vauvojen ollessa noin kolmen kuukauden ikäisiä. Näytteiden oligosakkaridipitoisuudet analysoitiin San Diegon yliopiston laboratoriossa Kaliforniassa.

Tiedot asuinalueen vihreydestä liitettiin tutkittaviin Tilastokeskuksen ruututietokannasta osoitekoordinaattien avulla. Asuinalueen vihreys mitattiin kodin ympäristössä vihreysindeksin, kasvillisuuden monimuotoisuuden ja luonnonmukaisuuden perusteella.

Turun yliopiston mukaan tulokset olivat riippumattomia tutkittavien lasten vanhempien koulutustasosta, taloudellisesta tilanteesta, siviilisäädystä ja terveydestä sekä asuinalueen sosioekonomisesta huono-osaisuudesta.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *