Näin vältät etätyön sudenkuopat!

Näin vältät etätyön sudenkuopat!
Kuva: Anete Lūsiņa

Ruuhkavuosien keskellä etätyömahdollisuus saattaa tuntua lottovoitolta helpottamaan arkea. Etätyötä tehtäessä on hyvä kiinnittää huomiota muutamiin tärkeisiin seikkoihin.

Varsinkin jos työmatkaan kuluu paljon aikaa, mahdollisuus tehdä töitä etänä saattaa tuntua unelmien täyttymykseltä. Kukapa ei lämpenisi ajatukselle siitä, että stressaavaan aamuruuhkaan lähtemisen sijasta voi rauhassa keitellä kahvia omassa keittiössä, jonka jälkeen voi asettua työkoneen ääreen huolehtimatta siitä, onko meikki kunnossa ja hiukset hyvin. Kun haluaa pitää pienen tauon, voi hoidella tärkeitä kotitöitä, jotka muuten jäisivät illaksi ja olisivat pois perheen parissa vietetystä ajasta. Kuulostaako melkein liian hyvältä ollakseen totta?

Etätyössä on kiistämättä monia loistavia puolia. Jotta edellä kuvattu visio voisi toteutua, tulee kuitenkin ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja.

Teetkö etätyötä sohvannurkassa vai kunnon työpöydän ääressä?

Moni etätyöläinen ei kiinnitä työpisteeseensä niin paljon huomiota kuin ehkä pitäisi. Muutaman viikon sohvalla istuminen läppärin kanssa ei vielä välttämättä tunnu missään, mutta entä kun sama jatkuu kuukaudesta toiseen, tai kenties vuosia? Pitkäkestoisella huonolla työasennolla voi olla merkittävä vaikutus ihmisen jaksamisen kannalta.

Jos etätyötä aikoo tehdä pitkällä tähtäimellä, kannattaa panostaa hyvään työpisteeseen. Kunnollinen pöytä ja tuoli varmistavat sen, että ihminen ei huomaamattaan rasita kehonsa tiettyjä osia, kuten niskaa ja selkää. Moni työnantaja tarjoaakin etätyöläisille työpaikan puolesta esimerkiksi kunnollisen työtuolin ja muita työntekoa tukevia apuvälineitä. Yrittäjänkin kannattaa panostaa hyviin työvälineisiin, se maksaa itsensä aivan varmasti takaisin tehokkaampana työtuloksena.

Kyky hallita omaa ajankäyttöään on avainroolissa

Etätyön teko tuo mukanaan paljon vapautta, mutta myös vastuuta. Työpaikalla fyysisesti ollessa ei ympärillä ole samanlaisia häiriötekijöitä kuin kotona. Monille etätyöläisille saattaa olla tuttua tilanne, jossa esimerkiksi tekemättömät kotityöt houkuttelisivat pitämään pientä taukoa työstä. Tällaiset pienet tauot voivat huomaamatta venyä pidemmiksi kuin on aikonut, jolloin työnteko kärsii.

Etätyöläisen kannattaakin alusta asti asennoitua siten, että vaikka työ tapahtuu kotona, työajat ovat silti samat kuin esimerkiksi toimistolla, mikäli työ tapahtuisi siellä. Työn ja vapaa-ajan erottamiseen auttaa myös se, että työtila on oma erillinen alueensa kotona, jossa aikaa ei vietetä muutoin kuin työtä tehden. Jos työtä tekee sohvalla, jolla muutoinkin viettää vapaa-aikaa esimerkiksi televisiota katsoen, saattaa olla vaikeaa vaihtaa työmielentilasta vapaa-ajan mielentilaan. Pahimmassa tapauksessa tämä häiritsee palautumista ja rentoutumista, mikä taas heikentää työtulosta ja elämänlaatua yleisesti.

Parhaimmillaan etätyön teko voi rentouttaa ja helpottaa arkea konkreettisesti. Vaikka alussa itsenäinen ajanhallinta tuntuisikin haasteelliselta, se on onneksi taito, jonka voi oppia harjoittelemalla.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *