Teinivuosista asti yhdessä vai kypsällä iällä rakastuttu – Kaikissa suhteissa on puolensa

Teinivuosista asti yhdessä vai kypsällä iällä rakastuttu – Kaikissa suhteissa on puolensa
Kuva: Esther Ann

Pareista, jotka ovat olleet yhdessä teinivuosista asti, huokuu usein silminhavaittava lämpö ja kaverillisuus. Toisaalta pariskunnista, jotka ovat tavanneet vasta kypsemmällä iällä, voi huokua aivan samanlainen välittäminen ja arvostaminen. Molemmissa tilanteissa on omat hyvät puolensa.

Moni teinivuosista asti yhdessä ollut pariskunta kertoo tietyllä tavalla kasvaneensa yhteen. Lähes kirjaimellisesti näin onkin usein tapahtunut. Ihminen muuttuu monesti paljon jo pelkästään teinivuosien aikana. Jos vertaa sitä, millainen ihminen on ollut teinivuosinaan siihen, millainen hän on myöhemmin nuorena aikuisena ja vielä myöhemmin vanhempana aikuisena, jotkut kokevat muuttuneensa miltei kokonaan eri ihmisiksi.

Toisaalta aivan kaikki eivät koe asiaa näin. On myös heitä, jotka sanovat tuntevansa, että eivät ole juurikaan muuttuneet ihmisenä edes vuosikymmenten aikana, vaan tuntevat sisällä olevansa lähes samanlaisia kuin kaksikymppisenä, vaikka peilistä katsovat kasvot olisivat jo ryppyjen peitossa.

Kukaan tuskin kuitenkaan pysyy täysin samanlaisena vuosikymmenestä toiseen. Muutokset voivat joskus olla niin huomaamattomia, että niitä ei itse välttämättä havaitse. Jos on ollut saman puolison kanssa koko ikänsä, saattaa olla, että hänkään ei havaitse muutosta, kun on elänyt niin pitkään lähellä toista. Toisinaan taas puoliso sanoo havainneensa muutoksen ja kokeneensa sen takia, että ollaan kasvettu erilleen eikä yhdistäviä tekijöitä enää ole niin paljon, että suhdetta haluaisi jatkaa.

Ihminen voi rakastua missä iässä tahansa

Joskus käy niin, että kaksi ihmistä, jotka ovat tunteneet jo nuorempana tapaavat kypsemmällä iällä ja rakastuvat silloin palavasti. Saattaa myös olla, että kaksi ihmistä on seurustellut nuorempana ja he ovat päätyneet silloin eroon, koska eroavaisuuksia heidän välillään oli liian paljon. Vanhemmalla iällä tavatessa he saattavat huomata, että luonteen särmät ovat hioutuneet, näkemystä on tullut enemmän ja nyt yhteinen sävel yllättäen jälleen löytyykin.

Ikä usein avartaa näkemystä

Nuorena asiat saattaa nähdä ja kokea mustavalkoisempana, kun taas iän myötä saattaa tulla ymmärrystä myös toisen osapuolen näkemyksille. Esimerkiksi riitatilanteissa monelle on tyypillistä kaivautua syvälle omiin puolustusasemiinsa, jolloin on hankalaa nähdä tilannetta toisen osapuolen kannalta. Vanhempana ihmisen saattaa olla helpompi ymmärtää, että toiset ovat voineet kokea asiat eri tavalla kuin itse.

Ihminen saattaa jopa katua omaa ajattelematonta käytöstään, jos on tullut nuorempana esimerkiksi petettyä puolisoaan. Petetty puolisokin voi iän myötä toisinaan helpommin antaa pettämisen anteeksi, varsinkin jos tapahtumista on jo kulunut aikaa.

Rakkaus kuuluu kaikenikäisille, eikä koskaan ole liian myöhäistä löytää elämänkumppania. Jos niin onnekkaasti käy, että löytää ihmisen, jonka kanssa on hyvä olla, ei kannata tuijottaa ulkoisia tekijöitä, kuten esimerkiksi ikää, vaan sen sijaan keskittyä tekemään omasta ja toisen elämästä hyvää ja onnellista.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *