Teinille ihon kunto voi olla hyvin herkkä asia – Kuinka vanhempi voi auttaa nuorta?

man in red lipstick and black shirt
Kuva: Nikolay Vybornov

Nuoren itsetunto saattaa kärsiä merkittävästi huonon ihon takia. Vanhemmat voivat myös toisinaan hyvää tarkoittavilla kommenteillaan aiheuttaa aknesta kärsivälle nuorelle ymmärtämättään suurta mielipahaa. Jos omalla lapsella on iho-ongelmia, asiasta kannattaa puhua hänen kanssaan. Apukeinoja on tänä päivänä onneksi tarjolla runsaasti.

Varsinkin nykyaikana, jolloin sosiaalisessa mediassa lähes kaikki käyttävät filttereitä, nuorelle saattaa helposti tulee tunne, ettei hänen ihonsa ole yhtä hyvässä kunnossa kuin muiden. Kenenkään iho ei normaalisti näytä sellaiselta kuin somekuvissa. Tämä saattaa tuntua itsestään selvältä toteamukselta, mutta asia ei välttämättä ole tietoisella tasolla teinille täysin selvä. Nuori on varmasti tietoinen filtterien olemassaolosta ja hän todennäköisesti käyttää itsekin niitä omissa somekuvissaan. Mutta vaikka teini on tietoinen asiasta, sen sisäistäminen ei aina ole helppoa.

Vanhempi saattaa ajatella, että muutama näppylä teinin naamassa ei ole iso asia. Teini-iässä tunteet saattavat kuitenkin heitellä laidasta laitaan ja jotkut aikuisten näkökulmasta varsin pieniltä vaikuttavat asiat, kuten ihon epäpuhtaudet, saattavat tuntua teinistä maailmanlopulta. Nuori saattaa surra ihoaan tuntikausia päivittäin kertomatta huolestaan kenellekään. Toki kaikki nuoret eivät ole yhtä herkkiä tällaisten asioiden suhteen. Joitakin nuoria ei muutama näppy otsassa häiritse lainkaan. Suuri osa nuorista on kuitenkin erittäin sensitiivisiä ulkonäköön liittyvien asioiden suhteen.

Aikuiset saattavat ajatella, että varsinkaan pojat eivät välttämättä välitä ollenkaan siitä, miltä heidän ihonsa näyttää. Monilla teini-ikäisillä pojilla on näppylöitä ja aikuiset saattavat pitää tätä täysin normaalina ikään kuuluvana asiana. Kuitenkin myös pojat ovat usein hyvin tietoisia ulkonäöstään ja toivovat, että heidän ihonsa olisi yhtä sileä kuin somessa nähdyillä tähdillä.

Jos nuorella on kovin huono iho pitkään, aikuisen kannattaa yrittää auttaa

Nuoren itsetunnolle voi olla hyvin haitallista, jos hänen ihonsa pysyy hyvin huonona läpi teinivuosien. Jos vuodet kuluvat ja näyttää siltä, että akne ei itsekseen lievity, ei kannata jäädä odottelemaan liian pitkäksi aikaa ennen kuin käy nuoren kanssa juttelemassa asiasta lääkärin pakeilla. Nykyään on saatavilla hyvin tehokkaita lääkkeitä pahimpaankin akneen.

Moni nuori on kokenut, että hänen mielialansa ja sitä myöten elämänlaatunsa on parantunut dramaattisesti sen jälkeen, kun hän sai hoitoa iho-ongelmaansa. Asia on siis nuoren kannalta hyvin merkittävä. Omalta nuoreltaan kannattaa kysellä varovaisesti miten hän kokee huonon ihonsa, jos hänellä sellainen on, ja onko hänellä tunne, että hän toivoisi apua asian kanssa.

Lisätietoa aknen vaikutuksesta nuoren itsetuntoon voi lukea Live Science-sivuston artikkelista.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.