Onko pettämistä koskaan mahdollista antaa täysin anteeksi?

Kuva: Taylor Deas-Melesh

Voiko pettämisen tietyissä tilanteissa antaa anteeksi, vai aiheuttaako se aina niin suuren särön suhteeseen, että luottamusta ei koskaan saa palautettua samalle tasolle? Oletko sinä kokenut pettämistä suhteessasi ja oletteko kumppanisi kanssa selvinneet tilanteesta?

Pettäminen on eräs pahimmista tragedioista, joka voi osua ihmisen kohdalle. Sellainen henkilö, joka ei ole kokenut pettämistä itse, ei välttämättä pysty täysin ymmärtämään, kuinka paljon se satuttaa. Ulkopuolinen saattaa jopa ajatella, että pettämisestä ei pitäisi ahdistua ja masentua niin paljon, vaan tulee yksinkertaisesti lopettaa suhde ja jatkaa eteenpäin sen sijaan, että haaskaa aikaa ihmisen kanssa, joka ei ollutkaan luottamuksen arvoinen.

Kaikki, jotka ovat joskus joutuneet petetyiksi, kuitenkin tietävät, ettei asia ole läheskään noin yksinkertainen. Jos toisesta aidosti välittää ja on suunnitellut yhteistä tulevaisuutta, ei ole helppoa muuttaa suunnitelmia yhtäkkiä. Puoliso on perheenjäsen ja perheenjäsenen pettäminen tuntuu aivan erityisen pahalta, sillä siinä on kyse niin syvästä luottamuksen vaurioittamisesta.

Joskus pettämistilanteessa saattaa olla lieventäviä asianhaaroja. Esimerkiksi jos alkoholi on ollut mukana kuvioissa, kenties jopa runsaassa määrin, tällaisessa tilanteessa ihminen ei kontrolloi itseään niin hyvin kuin muutoin. Toki on täysin selvää, että humalatila ei oikeuta pettämistä. Jos ihminen tietää, että hänen humaltuessaan kynnys pettämiseen ja muuhun ei-toivottuun toimintaan saattaa alentua, hänen täytyy silloin pitää huolta siitä, ettei hän joudu tilanteeseen, jossa hän on niin humaltunut, että pettämistä saattaa tapahtua.

Moni antaa pettämisen kerran anteeksi

Jos kyseessä on ensimmäinen kerta, toki tilanteen syntyä on saattanut olla vaikea ennustaa ennalta. Monesti puolisot päättyvätkin antamaan pettämisen anteeksi ensimmäisellä kerralla. Tällöin kriittistä on se, uskooko petetyksi tullut puoliso, että kumppani ei tarkoittanut aidosti pettää ja on pahoillaan mielipahasta, jonka hän on aiheuttanut. Jos petetty puoliso ei voi uskoa tähän, on hyvin vaikeaa toipua pettämisestä, sillä tällöin ihmisen mieleen usein jää pelko siitä, että asia toistuu.

Jos pettäjä on aidosti pahoillaan toiminnastaan, eikä vakaasti aio enää pettää uudestaan, tällöin hänen täytyy vakuuttaa puoliso aikeistaan. Eräs tapa luoda petetylle puolisolle luottamusta tämän asian suhteen on pitää huolta siitä, ettei enää ainakaan helposti joudu tilanteeseen, jossa pettäminen on mahdollista. Jos esimerkiksi alkoholi on tekijä, joka madaltaa kynnystä pettämiseen, tällöin on vähennettävä alkoholinkäyttöä, vaikka se ei tuntuisikaan mukavalta.

Pettämisen anteeksi antamisessa tärkeintä on tunne, että puolison rakkaus ei ole vähentynyt. Suhde ei välttämättä koskaan palaa täysin samanlaiseksi kuin ennen pettämistä, mutta jos on mahdollista saavuttaa tunne, että olemme yhä tärkeitä puolisollemme, että hän aidosti katuu tapahtunutta ja haluaa jakaa elämänsä nimenomaan meidän kanssamme, tällöin anteeksianto on mahdollinen.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.