Muistisäännöt ja vinkit lasten hampaiden pesuun – hammaslääkäri huolissaan yhdestä tavasta

Kuva: Unsplash/Alex Padurariu

Vaikka lasten on hyvä harjoitella hampaiden harjaamista pienestä pitäen, on hampaiden pesu alkuun vanhempien vastuulla. Hammaslääkäriliiton mukaan vanhemmat harjaavat alle 6-vuotiaan lapset kahdesti päivässä ja senkin jälkeen harjaustulos on syytä tarkistaa, kunnes lapsen motoriikka on riittävä (noin 8-12-vuotiaaksi asti).

Terveystalon lasten erikoishammaslääkäri Ulla Saarnisto on huolissaan vallalla olevasta napostelukulttuurista, joka uhkaa lasten hampaiden terveyttä. Saarnisto on yksi Suomen noin 20 lasten hammashoitoon erikoistuneesta hammaslääkäristä.

”Lapsille on nykyään tarjolla syötävää viihdykettä joka lähtöön. Napostelun haitat välttää säännöllisellä ruokarytmillä. Herkut olisi aina parempi syödä ruuan yhteydessä kuin erikseen”, Saarnisto muistuttaa Terveystalon tiedotteessa.

”Varsinaista karkkipäivää en suosittele. Ja mielellään janojuomaksi vesi. Happohyökkäys tulee aina, jos suuhun laittaa muuta kuin vettä”, hän lisää.

Saarniston mukaan hampaat kestävät 5-6 happohyökkäystä päivässä. Jos niitä tulee enemmän, voivat hampaat reikiintyä.

2 helppoa muistisääntöä + 3 vinkkiä

Saarnisto on antanut vanhemmille kaksi helppoa muistisääntöä lasten hampaiden hoitoon. Ne ovat ”nosta huulta ja muista kuutoset.”

”Nosta lapsen huulta: jos huulen alla etuhampaissa on valkoista töhnää eli plakkia, voidaan ennustaa, että kahden vuoden päästä hampaissa on kariesta eli reikä. Plakista tietää, että lapsen hampaat on pestävä paremmin”, Saarnisto kertoo.

Muista kuutoset -sääntö puolestaan muistuttaa kuutoshampaiden puhkeamisesta, joka voi kestää jopa puolitoista vuotta. Kuutoset ovat ensimmäiset pysyvät poskihampaat.

”Yleensä kuutoset puhkeavat samaan aikaan, kun maitoetuhampaat lähtevät. Esikoulu- ja ekaluokkalaisethan ovat niitä harvahampaita”, erikoishammaslääkäri sanoo.

”Eli samaan aikaan, kun edessä tapahtuu paljon, takana puhkeavat hampaat, jotka ovat lapsen suussa koko iän. Niiden puhdistaminen hyvin on äärimmäisen tärkeää, Saarnisto painottaa.

Kahden muistisäännön lisäksi Saarnisto on antanut kolme vinkkiä lasten hampaiden pesuun:

 • Kaksi kertaa kaksi minuuttia
  Saarniston mukaan hampaita olisi pestävä kahden minuutin ajan fluorihammastahnalla.
  ”Neuvon yleensä, että vanhempi harjaisi lapsen hampaita noin 10-vuotiaaksi asti. Vaikka niin, että lapsi harjaa aamulla ja vanhempi illalla. Tätä nuoremmilla eivät yleensä maltti ja käden motoriikka vielä riitä”, hän kertoo.
 • Iltapesun ajoitus
  ”Hampaat on hyvä pestä viimeiseksi illalla, eikä mielellään heti happaman syömisen jälkeen. Jos on juuri syönyt, kannattaa ottaa lasillinen neutraloivaa maitoa ennen pesua”, Saarnisto vinkkaa.
 • Välineet
  Saarniston mukaan sähköhammasharja ei ole mikään taikakapine, vaan sitä pitää osata käyttää oikein.
  ”Sähköhammasharjalla harjataan niin, että sitä pidetään paikallaan jokaisen hampaan ja pinnan kohdalla ainakin kolme sekuntia. Purupinnalla saa vähän painaakin, jotta purupinnan uurteet tulevat puhtaiksi”, erikoishammaslääkäri neuvoo.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.