Vauva vierastaa – Saako häntä jättää silloin hoitoon?

Vauva vierastaa – Saako häntä jättää silloin hoitoon?
Pixabay/pili_f3

Vauvoille tulee yleensä vierastamiskausi, jolloin hän jännittää kaikkia uusia tai harvoin näkemiään ihmisiä. Se kertoo psyykkisestä ja sosiaalisesta kehityksestä, jolloin vauva on oppinut erottamaan tutut vieraista. Vierastamisen voimakkuus riippuu lapsen temperamentista ja rohkaistuminen vuorovaikutukseen vieraiden kanssa on yksilöllistä.

Vierastamisvaihe tulee yleensä puolivuotiaana, mutta sitä voi esiintyä myös 4-6 kuukauden ikäisillä. Kun vauva vierastaa, hänen hymy hyytyy ja hän muuttuu hiljaiseksi. Hän voi parahtaa itkuun ja kääntää kasvonsa pois vieraan läheisyydessä.

Isovanhemmista, kummeista ja muista tutuista, jotka ovat olleet vahvasti mukana lapsen elämässä, mutta jota vauva ei ole kuitenkaan tavannut päivittäin, vierastamisvaihe voi tuntua pahalle. Siitä ei pidä kuitenkaan loukkaantua.

Vierastaminen on normaali ja ohimenevä ilmiö. Vauva tottuu muiden henkilöiden, kuin vanhempien läsnäoloon omaan yksilölliseen tahtiinsa. Vierastamisesta huolimatta pienen lapsen on hyvä tavata perheen ulkopuolisia henkilöitä, mutta vauvan kannattaa antaa tarkkailla heitä rauhassa ja lähestyminen tehdä lapsen tahtiin.

Tilannetta auttaa, jos vanhempi keskustelee ja on kontaktissa vieraiden ihmisten kanssa, tällöin lapsi huomaa että tilanne on turvallinen ja saa vanhemmalta hyvää esimerkkiä tilanteessa. Näin lapsi rohkaistuu itsekin vuorovaikutukseen vieraiden kanssa.

Voiko lasta jättää hoitoon vierastamisen aikana?

Yksivuotias kestää jo lähtökohtaisesti vuorokauden eron vanhemmastaan, joten yökyläilyä voidaan alkaa harjoittelemaan. Kehityspsykologisen ajattelun mukaan pieni lapsi voi olla erossa vanhemmasta yhden vuorokauden ikävuotta kohti. Esimerkiksi vuoden ikäinen lapsi pystyy olla erossa vanhemmastaan korkeintaan vuorokauden, ahdistumatta liikaa. Vauvan vierastaessa häntä ei tulisi jättää vieraalle hoitoon. Sen sijaan vauvan tulisi saada totutella vieraan läsnäoloon omaan tahtiinsa.

Jos alle yksivuotiaan lapsen vanhemmat kokevat uupumusta esimerkiksi jatkuvista yöheräilystä tai uudenlaisesta arjesta, voi tuttu henkilö, kuten isovanhempi, tulla hoitamaaan vauvaa yöksi. “Suositukset antavat suuntaviivoja. Vanhemman uupumus on vauvan kannalta erityinen riski”, väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola huomauttaa.

Tunnistatko milloin lapsellasi on vierastamisvaihe? Oletko eri mieltä siitä, minkä ikäisen lapsen voi viedä hoitoon?

Lähteet: Ilta-Sanomat, Hyvä kysymys ja Hyvä Terveys

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *