Huumeiden käytössä on aina iso riski – Jo yksi kerta voi koukuttaa!

Huumeiden käytössä on aina iso riski – Jo yksi kerta voi koukuttaa!
Kuva: Pixabay/ Victoria_Watercolor

Huumeriippuvuus eli narkomania tarkoittaa psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta huumausaineisiin tai keskushermostoon vaikuttaviin lääkkeisiin. Yleensä huumeriippuvuus syntyy pitkäaikaisessa käytössä, vaikka joillekin jo ensimmäinen kokeilukerta voi olla koukuttava.

Perintötekijöistä johtuen toiset ovat alttiimpia huumeriippuvuudelle kuin toiset. Huumeriippuvuuden kierre voi täten alkaa jo ensimmäisestä kokeilukerrasta.

Huumeiden käytön riskit

Huumausaineisiin kehittyvä riippuvuus voi olla fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista. Huumeiden käytön ympärille muodostuu sosiaalinen yhteisö, joka pitää huumeet arjessa läsnä. Kaveripiiristä on vaikea irrottautua. Huumeisiin liittyy myös alakulttuuri rikoskierteineen ja huumevelkoineen. Osa niistä ovat pitkäaikaisia ja pysyviä, sekä voivat jatkua aineen lopetuksen jälkeenkin.

Huumausaineriippuvuus kehittyy usein nopeasti, sillä elimistö tottuu aineeseen äkkiä ja sietokyky kasvaa. Sen takia narkomaani joutuu käyttämään yhä suurempia annoksia huumetta.

Huumeiden käyttö aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Huumeet voivat vaikuttaa lähes kaikkiin ihmiskehon elimiin. Huumausaineriippuvuuden haittavaikutuksia voivat olla muun muassa heikentynyt immuunijärjestelmä, sydänsairaudet, laihtuminen, kouristukset ja aivohalvaukset.

Muistin, keskittymisen ja päätöksenteon ongelmat hankaloittavat jokapäiväistä elämää. Kaikki huumeet vaikuttavat aivoihin. Huume- ja alkoholiriippuvaisella on suurentunut riski saada vammoja, kokea onnettomuuksia sekä perheväkivaltaa.

Huumeiden käyttäjä ei voi koskaan olla täysin varma käyttämästään aineesta: huume ei ole välttämättä puhdasta eli siihen on voitu sekoittaa jotakin. Mikäli ostaja ei tiedä ostamansa huumausaineen vahvuutta, voi se johtaa vahingossa yliannostukseen. Siihen voi puolestaan kuolla.

Vaikka olisi käyttänyt samaa ainetta aikaisemmin ei voi tietää kaikkia seuraamuksia. On myös äärimmäisen vaarallista sekoittaa erilaisia huumeita eli käyttää niitä yhtäaikaa.

Mikäli huumeidenkäyttövälineitä jaetaan keskenään, on olemassa vakava riski saada vaarallinen infektio, kuten HIV tai hepatiitti. Huumeiden pistäminen voi vahingoittaa verisuonia.

Huumeriippuvuus voi syntyä viihdehuumekokeilusta sosiaalisissa tilanteissa. Riippuvuuden riski vaihtelee huumeesta riippuen: toiset huumeet koukuttavat nopeammin kuin toiset. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 huumausaineisiin kuoli 287 ihmistä. Huumekuolemia oli siis ennätysmäärä.

Tilastokeskuksen mittaushistorian aikana suurin osa kuoleman tapauksista liittyi useamman aineen yhtäaikaiseen käyttöön. Suurin osa kuoleman tapauksista oli yliannostuksia. Osa huumekuolemista oli huumausaineilla tehtyjä itsemurhia.

Oletko valistanut lastasi huumausaineiden käytön vaaroista? Epäiletkö lapsesi kokeilleen tai käyttävän huumeita?

Lähteet: Gateway foundation, Kantamo, Mayoclinic, Nidirect, Tilastokeskus

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *