“Ex-puoliso sitä ja ex-puoliso tätä…” – Vilahteleeko puolison puheissa jatkuvasti eksä?

“Ex-puoliso sitä ja ex-puoliso tätä…” – Vilahteleeko puolison puheissa jatkuvasti eksä?
Kuva: Priscilla Du Preez / Unsplash

Monella ihmisellä on elämänsä aikana useampia parisuhteita. Tästä asiasta voi seurata hyviä ja ei niin hyviä asioita. Yksi ongelmaksi muodostuva asia voi olla se, jos toinen osapuoli viittaa puheissaan usein entiseen kumppaniinsa. Hän saattaa puhuessaan esimerkiksi verrata nykyistä puolisoansa eksäänsä. Tällainen vertailu ei tokikaan ole hyvä eikä järkevä asia. Mutta valitettavasti sellainen saattaa tulla ikään kuin huomaamatta tavaksi – tai toki joku saattaa tehdä sitä ihan tarkoituksellakin. Miksi näin on? Miksi puoliso haluaa ottaa toistuvaksi puheisiinsa ex-puolison?

Entisistä parisuhteista on saattanut tarttua mukaan hyviä asioita. Tällaisia juttuja voivat olla esimerkiksi asiat, jotka ovat kasvattaneet ihmisenä ja opettaneet toimimaan parisuhteessa eri tavalla, kuin aiemmin. Ei niin hyvä asia voi olla esimerkiksi se, jos toisella osapuolella on paljon aiempia kumppaneita ja toisella ei ole, ovat lähtökohdat parisuhteeseen kovin erilaiset. Kokemattomampi osapuoli saattaa ajatella alkuun, että hän on ihan sinut sen asian kanssa, että puolisolla on itsestä eriävä aiempien suhteiden määrä.

Jossain vaiheessa parisuhdetta tämä asia saattaa kuitenkin alkaa hiertämään mielessä ja aiheuttamaan eripuraa monin tavoin. Tämä asia voi lopulta kasvaa isoksi muuriksi ja muodostua kynnyskysymykseksi ajatellen parisuhteen jatkoa. Onneksi kaikki asiat on mahdollista käsitellä ja ratkaista puolison kanssa tai ulkopuoliseen keskusteluapuun turvautuen.

Kotilieden artikkelissa on todettu “Olennaista on se, missä yhteydessä ex-kumppaniin viitataan, miten usein, millaisissa tilanteissa ja kuinka pitkä aika suhteesta on”. Hiljattain loppuneen parisuhteen käsittely ja siitä yli pääseminen voi olla vielä kesken, jos ex-puoliso vilahtelee usein puheissa. Tällöin vaarana on se, että nykyisestä suhteesta voi muodostua terapiasuhde. Tällaisessa tilanteessa ulkopuolinen keskusteluapu on tärkeä juttu.

Edellä mainitun kaltaisesta käytöksestä voi olla paljon haittaa nykyiselle parisuhteelle. Toinen osapuoli ei välttämättä huomaa ja tajua omaa käytöstään ja sitä, että ex-puoliso tuppautuu mukaan keskusteluihin vähän väliä. Tuskinpa kukaan haluaa kuulla jatkuvasti ja määräänsä enempää aiemmista puolisoista ja aiempien parisuhteiden kiemuroista.

Jos puolison käytös tai puheet ärsyttävät, kannattaa asia ottaa rohkeasti puheeksi hänen kanssaan. Toisinaan voi olla niin, että hän ei ole tajunnut sitä, että tietyt puheet saisi jättää historian kirjoihin. Kissan nostaminen pöydälle eli tässä tapauksessa asian puheeksi ottaminen saattaa olla loppujen lopuksi asia, joka muuttaa merkittävästi parisuhteen tilaa paremmaksi. Sen jälkeen ex-puoliso ei toivon mukaan enää vilahtele puolison puheissa.

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *