Uusi tutkimus: Säännöllisesti D-vitamiinia käyttävillä on vähemmän melanoomia

Ruokaviraston mukaan raskaana oleville ja imettäville suositellaan D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa ympäri vuoden. Myös pienille lapsille on omat suosituksensa kahden viikon ikäisestä 17-vuotiaaksi asti. Lisäksi D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan heille, jotka eivät käytä säännöllisesti D-vitamiinilla täydennettyjä tuotteita ja/tai kalaa.
D-vitamiinin syömisellä voi olla hyvä vaikutus ihosyöpäriskin kannalta. Itä-Suomen yliopiston mukaan tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että säännöllisesti D-vitamiinivalmistetta käyttävien joukossa oli vähemmän melanoomatapauksia kuin heillä, jotka eivät käyttäneet D-vitamiinia.
D-vitamiinia säännöllisesti käyttävillä ihosyöpäriski oli myös lääkärin tekemän riskiarvion mukaan merkittävästi matalampi. Logistisen regressioanalyysin mukaan melanooman riski oli säännöllisen käytön ryhmässä laskenut alle puoleen. Tulosten perusteella jopa silloin tällöin D-vitamiinia käyttävillä melanoomariski voi olla pienempi kuin heillä, jotka eivät käytä D-vitamiinia.
Sen sijaan D-vitamiinin käytöllä ei havaittu tilastollisesti merkittävää yhteyttä ihon aurinkovaurion vaikeusasteeseen, kasvojen ihon aurinkovaurioon, aurinkokeratooseihin, luomien lukumääriin, tyvisolusyöpään eikä okasolusyöpään. Itä-Suomen yliopiston mukaan veren seerumin kalsidiolipitoisuuskaan ei liittynyt merkittävästi näihin ihomuutoksiin. Kalsidioli on D-vitamiinin aineenvaihduntatuote.
Tutkimusasetelma oli kuitenkin poikkileikkaava, joten syy-seuraus-suhdetta tutkimus ei pystynyt osoittamaan.
Erilainen tutkimusnäkökulma
D-vitamiinia on menneinä vuosina tutkittu varsin paljon ihosyöpien yhteydessä. Tutkimukset ovat kuitenkin valtaosin paneutuneet mittaamaan kalsidiolin pitoisuutta veressä ja sen yhteyttä ihosyöpiin.
Tässä Pohjois-Savon ihosyöpäohjelmaan (PoSiho) kuuluvassa tutkimuksessa asiaa lähestyttiin toisesta näkökulmasta. Tutkimukseen osallistui Kuopion yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalla 498 aikuispotilasta, joilla arvioitiin olevan kohonnut riski sairastua johonkin ihosyöpätyyppiin.
Itä-Suomen yliopiston iho- ja sukupuolitautien oppiaineen ihotautilääkärit tutkivat perusteellisesti potilaiden taustatiedot, sairaushistorian sekä ihon. He myös luokittelivat potilaat arvionsa perusteella yleisen ihosyöpäriskin suhteen lievän, keskivahvan tai korkean riskin luokkaan.
Tutkimuksessa potilaat jaettiin D-vitamiinivalmisteiden käytön perusteella kolmeen ryhmään:
- he, jotka eivät käyttäneet suun kautta otettavia D-vitamiinivalmisteita
- he, jotka ilmoittivat käyttävänsä niitä silloin tällöin
- he, jotka ilmoittivat käyttävänsä niitä säännöllisesti
Puolelta potilaista mitattiin seerumin kalsidiolipitoisuus, ja sen todettiin vastaavan potilaiden ilmoittamaa D-vitamiinin käyttöä.
Keskeisinä löydöksinä oli, että säännöllisesti D-vitamiinia käyttävien ryhmässä oli merkittävästi vähemmän melanoomatapauksia ja merkittävästi matalampi ihosyövän riskiluokka verrattuna potilaisiin, jotka eivät käyttäneet D-vitamiinia lainkaan.
D-vitamiinin annos kysymysmerkki
Itä-Suomen yliopiston mukaan muissakin melko hiljattain julkaistuissa tutkimuksissa on saatu viitteitä D-vitamiinin hyödyistä melanooman suhteen. Yksi hyöty on esimerkiksi D-vitamiinin liittyminen rauhallisemmin käyttäytyvään melanoomaan.
“Nämä aiemmat tutkimukset tukevat Pohjois-Savossa tekemiämme uusia havaintoja”, tutkimuksen johtaja, ihotautien ja allergologian professori Ilkka Harvima kommentoi tiedotteessa.
“Avoin kysymys on kuitenkin se, mikä pitäisi olla suun kautta otettavan D-vitamiinin annos, jotta sillä olisi hyödyllisiä vaikutuksia. Tässä on toistaiseksi tukeuduttava kansallisiin suosituksiin D-vitamiinin annoksesta suomalaisessa väestössä”, hän toteaa.
Teksti: Miia