Kun suhde omaan vanhempaan on hankala – Jotkut kuulevat olevansa “ei-toivottuja lapsia”

Kun suhde omaan vanhempaan on hankala – Jotkut kuulevat olevansa “ei-toivottuja lapsia”
Kuva: Honey Fangs / Unsplash

Joillakin lapsilla on huono suhde omaan vanhempaan tai vanhempiinsa. Syynä tällaiseen tilanteeseen voivat olla monenlaiset asiat. Yksi mahdollinen syy on se, jos lapsi ei syystä tai toisesta koe olevansa perheeseen haluttu ja toivottu. Valitettavasti jotkut syntyvät “ei-toivottuina lapsina”. Toisinaan he joutuvat kuulemaan tämän suoraan oman vanhemman suusta. Tällaisella asialla voi olla todella kauaskantoinen merkitys pitkälle tulevaisuuteen ja se voi ulottua jopa seuraaviin sukupolviin asti.

Elämässä on mahdollista vaikuttaa joihinkin asioihin, toiset asiat taas tulevat elämään automaattisesti eikä niihin kukaan voi itse vaikuttaa. Yksi sellainen on omat biologiset vanhemmat. Heitä ei kukaan voi valita. Aina kaikki ei suju ongelmitta perheessä, johon lapsi syntyy.

Joillakin lapsilla on vaikea suhde omaan vanhempaan tai vanhempiinsa. Tämä voi ilmetä ja heijastua elämässä monin eri tavoin. Hankaluudet saattavat olla läpinäkyviä ja ilmiselviä. Toisinaan ongelmia yritetään piilottaa ikään kuin maton alle, mutta siitä huolimatta perheen jännitteet ovat huomattavat ja paljastavat, että jotain on pahasti vialla. Mahdollisia syitä voi olla lukuisia. Joskus käy niin, että perheen ongelmat muodostuvat todella isoiksi ja hankaliksi. Tällöin tarvitaan ulkopuolista apua ja seurauksena voi olla esimerkiksi lapsen sijoitus toiseen perheeseen.

“Ei-toivotut” lapset

Joissakin tapauksissa perhesuhteiden ongelmien taustalla voi olla se, että vanhemmat eivät olleet suunnitelleet perheen lisäystä. Tällöin lapsi voi joutua tilanteeseen, jossa hän syntyy perheeseen ei-toivottuna. Tällainen tilanne on haastava kaikille osapuolille. Vaikka raskaus ei olisikaan ollut toivottu, voi vanhempien ajatus muuttua matkan varrella. He saattavat lopulta todeta, että lapsen syntymä olikin tosi hyvä juttu. Tämä saattaa olla jopa heidän elämänsä paras asia. Joissakin perheissä asia ei kuitenkaan mene yhtä hyvin.

Valitettavaa, mutta totta on se, että jotkut lapset joutuvat kuulemaan vanhempansa suusta sanat: “sinä et ollut toivottu lapsi” tai “sinä olit vahinko”. Sellainen henkilö, joka ei ole tällaista kokenut voi vaan mielessään kuvitella, miltä se voi tuntua ja millaiset traumat tällainen saa aikaan. Mitä kaikkea ajatuksia lapsi joutuu käymään läpi, kun hän asiaa mielessään miettii. Todennäköisesti tällaiset sanat syöpyvät syvälle mieleen eikä niitä välttämättä koskaan unohda ja pääse niistä yli. Kukaan ei halua olla ei-toivottu tai vahinkolapsi.

Vaikutukset voivat ulottua pitkälle elämään

Ilta-Sanomien kirjoituksessa on todettu, että kun välit vanhempaan tai vanhempiin ovat vaikeat, se voi heijastua moniin asioihin läpi elämän. Tekstiä varten on haastateltu henkilöitä, joilla on tai on ollut vaikea suhde omaan vanhempaansa. Eräs henkilö kuvailee kokemustaan siten, että hän oli äidillensä aina yhdentekevä ja sai osakseen väheksyntää. Häntä oli aina helppo syyttää jokaisesta asiasta, vaikka hän ei edes olisi ollut paikalla tapahtumahetkellä. Tästä seurasi se, että henkilö kokee jääneensä tunnekylmäksi. Tällä asialla on ollut merkittävä vaikutus myös hänen ja hänen omien lasten välisen suhteen kehittymiseen.

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *