Miksi on niin vaikeaa lähteä liitosta, jossa on huono olla?

broken heart hanging on wire
Kuva: Kelly Sikkema

Ulkopuolisen on usein helppoa sanoa, että lähde, jos et kerran voi hyvin suhteessa. Vain ihmiset, jotka ovat itse olleet vaikeassa suhteessa, tietävät kuinka vaikeaa siitä on lähteä.

Lähes jokainen suhde tuntuu alkuvaiheessa ihanalta, muutoin ihminen tuskin suhdetta aloittaisi. Toisesta ihmisestä on ainakin jossakin vaiheessa yleensä pitänyt, välittänyt ja rakastanut. Ideaalisessa tilanteessa suhde säilyy tällaisena myös myöhemmin. Joskus kuitenkin käy niin, että suhteen toisesta tai molemmista osapuolista alkaa suhteen edettyä paljastua piirteitä, jotka tekevät yhteiselosta vähemmän nautinnollista.

Lähes jokaisessa suhteessa on joskus riitoja

Riidat itsessään eivät merkitse, että suhteessa on ongelmia. Sen sijaan tapa, jolla ihmiset riitelevät ja selvittävät riitatilanteet on kriittinen suhteen hyvinvoinnin kannalta. Monessa suhteessa on vakavia verbaalisia riitoja, joita ei pystytä ratkomaan ja vihainen ahdistunut mieliala saattaa jäädä päälle pitkäksi aikaa riidan jälkeen.

Toisissa suhteissa tilanne viedään vielä pidemmälle ja verbaaliset riidat voivat yltyä fyysisiksi yhteenotoiksi. Tällöin ollaan jo todella vakavien ongelmien äärellä. Jos ihminen, jonka kanssa olon pitäisi olla kaikkein turvallisin, hyökkää päälle fyysisesti, se horjuttaa ihmisen turvallisuudentunnetta perustavanlaatuisesti. Harva suhde selviää tällaisista haasteista ainakaan ilman ulkopuolista apua.

Ongelmana on, että usein se osapuoli, joka on suuremmassa vastuussa esimerkiksi fyysisistä eskalaatioista, ei näe vikaa omassa toiminnassaan. Ja vaikka näkisikin, avun hakeminen on silti suuren kynnyksen takana, koska tällöin ihminen joutuu paljastamaan itsestään sellaisia puolia esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisille, joita hän ei mielellään halua paljastaa.

Monesti vierestä tilannetta seuraavat ihmiset eivät voi ymmärtää, miksi joku jää tällaiseen suhteeseen. Lähteminen voi kuitenkin usein olla hyvin vaikeaa monista erilaisista syistä. Toisinaan ihminen saattaa olla taloudellisesti niin riippuvainen puolisosta, että on valmis kestämään hyvinkin huonoa kohtelua, ettei joutuisi esimerkiksi kodittomaksi. Toki Suomessa usein saa jonkinlaisen katon pään päälle tällaisessa tilanteessa, toisin kuin monissa maissa, joissa ero saattaa kirjaimellisesti ajaa köyhemmän puolison taivasalle.

Kun toinen vannoo muuttuvansa, sitä haluaa uskoa

Taloudellista riippuvuutta voimakkaampaa on kuitenkin usein henkinen riippuvuus. Ihminen voi olla jäänyt kiinni tunteeseen, joka hänellä oli suhteen alussa. Siihen ihanaan ruusunpunatunnelmaan, jolloin toinen näytti kaikki parhaat puolensa. Vaikka todellisuus todistaa kerta toisensa jälkeen, että tämä mielikuva on vain illuusio, ihmisen on hyvin vaikeaa päästää irti toivosta, että se ihana yhdessäolo, jota ennen ongelmia yhdessä koettiin voisi palata. Usein saattaa kestää vuosia, joskus vuosikymmeniä, että ihminen löytää voimaa irtautua huonosta suhteesta.

Läheisten kannattaa rohkaista huonossa suhteessa olevaa ihmistä irtautumaan suhteesta, mutta jios tämä ei heti siihen kykene, ei pidä olla liian tuomitseva. Irtautuminen vaatii usein aikaa ja ystävien kärsivällinen tuki auttaa merkittävästi prosessissa.

1 kommentti

  1. Minulla oli kauhea syyllisyyden tunne, tunsin että hylkään toisen, olin huijannut hänet naimisiin kanssani, petän lapset ja tuhoan heidän mahdollisuutensa kokonaiseen perheeseen. Mutta, nyt kun erosta on aikaa, on se ollut paras päätös! Kun ero alkoi olla totta (ei mikään salamaero) ja pääsin käsiksi uuteen elämään ilman parisuhdetta, on elämämi parempaa ja tasaisempaa kuin aikoihin! Vaikeaa oli, mutta se kannatti!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.