Nämä 10 asiaa parisuhteesta lapsen toivoisi oppivan vanhemmiltaan!

Nämä 10 asiaa parisuhteesta lapsen toivoisi oppivan vanhemmiltaan!
Kuva: Pexels/ Emma Bauso

Vanhempien on hyvä muistaa huoltaa parisuhdettaan myös lastenkin takia, sillä vanhempien parisuhde on ensimmäinen parisuhteen malli lapselle. Sen merkitystä lapsen elämässä ei tule vähätellä.

Vanhempien parisuhteella on suuri vaikutus siihen, miten lapset tulevat kokemaan erilaiset suhteet myöhemmin elämässään. Lapset ottavat vanhempien parisuhteesta mallin muun muassa näihin asioihin:

1. Rakkaus

Lapset oppivat kotoa, miltä rakkaus näyttää. Toisen huomioiminen, lohduttaminen, tukeminen ja arjessa auttaminen ovat rakkauden tekoja. Vaalikaa parisuhdettanne lapsiperhearjen keskellä.

2. Toisen kunnioittaminen

Lapset seuraavat tarkasti, kuinka vanhemmat puhuvat toisilleen. He tarkkailevat sanojen lisäksi äänenpainoa, eleitä ja puhetyyliä. Lapset myös huomaavat, mikäli moitit puolisoasi hänen poissa ollessaan. He saattavat pohtia, puhutko myös lapsista pahaa silloin, kun he eivät ole paikalla. Ole siis tarkkana, miten ja mitä puhut lastesi kuullen.

3. Hellyys

Hellyys ja kosketus ovat tärkeä osa hyvää parisuhdetta. Lapsille tulisi näyttää, että aikuistenkin välillä on hellyyttä ja rakkautta.

4. Sitoutuminen

Lapset oppivat vanhemmiltaan, että parisuhde ei ole aina ruusuilla tanssimista, mutta kaikesta voi selvitä. He seuraavat, miten selvitätte konflikteja ja tuette toisianne myös vaikeina aikoina. Puhaltakaa yhteen hiileen, vaikka vastoinkäymisiä tulisikin.

5. Neuvottelu- ja riitelytaidot

Lapset saavat ensimmäisen mallin neuvottelu- ja riitelytaitoihin kotoa. Muistakaa, että rakentavaan riitelyyn kuuluu myös sopiminen. Keskittykää parisuhteessanne keskustelemaan, ottamaan toinen huomioon ja kuuntelemaan häntä. Näin lapset saavat teiltä parhaan esimerkin.

6. Perhe-elämä voi olla myös hauskaa

Mieti, miten suhtaudut perhe-elämään. Vietättekö yhdessä ihanaa laatuaikaa vai onko se vain lisätyötä varsinaisen työsi lisäksi? Kannattaa pohtia, millaisen viestin annatte lapsillenne perhe-elämästä. He oppivat kotoaan, että perhe-elämä on joko hauskaa tai ikävää.

7. Itsehillintä

Tunteet saavat kyllä näkyä ja kuulua, mutta niilläkin on oma aikansa ja paikkansa. Se, kuinka käyttäydyt esimerkiksi vihaisena, periytyy yleensä lapsillesi.

8. Hyväksyntä

Sinun tulisi hyväksyä perheenjäsenet sellaisina, kuin he ovat. Ethän latele ehtoja lapsillesi tai kumppanillesi. Älä uhkaile heitä. Muuten lapsesi oppivat, että elleivät he ole riittävän hyviä, heidät saatetaan hylätä.

9. Empatia

Hyvään perhe-elämään kuuluu toisen tukeminen ja huomioonottaminen. Miten suhtaudut kumppanisi vaikeuksiin tai murheisiin? Lapsesi ottavat nimittäin sinusta mallia. Ota siis osaa toisen murheisiin. Näin opetat samalla lapsillesi empatiaa.

10. Kotityöt

Lapset oppivat kotoaan, kuinka kotityöt tehdään. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten jaatte kotityöt puolisosi kanssa.

Millaisen parisuhde mallin annat lapsillesi? Tiesitkö, kuinka paljon lapset ottavat mallia parisuhteestanne?

Lähteet: Terve

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *