Teini-ikäiset nuoret joutuvat nykyään painimaan erilaisten ongelmien parissa kuin vanhempansa. Koska vanhempien oma nuoruus on ollut niin erilaista, heidän saattaa toisinaan olla vaikea ymmärtää, mitä teini käy läpi.
Teknologinen kehitys on saanut aikaan sen, että maailma jossa nykyteinit kasvavat on merkittävästi erilainen kuin maailma, jossa heidän vanhempansa kasvoivat. Nykyajan lapset ja teinit käyttävät digitaalisia kommunikaatiotapoja keskenään, jolloin kasvokkain tapahtuva kommunikaatio jää vähemmälle. Tämä voi johtaa moniin ongelmiin. Toisaalta teknologiassa on monia hyviä puolia. Esimerkiksi koronapandemian aikana etäopiskelu ei olisi ollut mahdollista ilman nuorten kattavia digitaitoja.
Liika digiteknologian käyttö ja ihmiskontaktien vähäisyys saattavat altistaa masennukselle
Digiteknologia ei ole syynä nuorten kaikkiin ongelmiin, mutta sillä saattaa olla rooli tietyntyyppisten ongelmien kehittymisessä. Moni nuori esimerkiksi kärsii masennuksesta. Eräs syy tähän saattaa olla kasvokkain tapahtuvien kohtaamisten vähäisyys. Jos nuori viettää kaiken aikansa sähköisten laitteiden äärellä, hän myös usein harrastaa vähemmän liikuntaa, mikä saattaa osaltaan altista masennukselle. Nuori saattaa myös nukkua vähemmän kuin mikä on terveellistä, mikä entisestään saattaa lisätä riskiä sairastua masennukseen.
Jos epäilet, että lapsesi saattaa kärsiä masennuksesta, kannattaa keskustella asiasta ammattilaisen kanssa. Masennusta voidaan onneksi hoitaa monin tehokkain keinoin.
Kiusaaminen on siirtynyt verkkoon
Moni nykyaikuinen on kokenut lapsuudessaan kiusaamista. Aiemmin kiusaaminen oli monessa mielessä erilaista kuin tänä päivänä. Kiusaaminen tapahtui lähestulkoon aina kasvokkain, koska muita kommunikaatiotapoja ei ollut. Tänä päivänä kiusaaminen on usein monin tavoin raaempaa kuin aiemmin, koska sähköisen median avulla on mahdollista hyökätä uhrin kimppuun erilaisilla tavoilla ja kellonaikaa tai paikkaa katsomatta.
Entisaikaan saatettiin luokassa kierrättää lappua, jossa oli noloa tekstiä kiusatusta henkilöstä, jolle sitten yhdessä naureskeltiin. Tänä päivänä lapun on usein korvannut loukkaavaksi tarkoitettu kuva uhrista somessa, jota levitetään niin laajalle kuin mahdollista. Jos kuva pääsee leviämään netissä, siitä saattaa olla hyvin vaikea päästä eroon tulevaisuudessa. Pahimmassa tapauksessa kuva tulee jäämään pysyvästi jonnekin verkon soppeen, josta se saattaa ilmaantua myöhemmin esiin piinaamaan jo aikuiseksi kasvanutta kiusaamisen uhria.
Huumeiden aiempaa helpompi saatavuus
Nykyään myös sellaiset nuoret, jotka eivät itse käytä huumeita, kertovat tietävänsä tarkkaan, mistä niitä saisi halutessaan. Moni nuori kertoo kokeilleensa esimerkiksi marihuanaa kaveriporukassa. Nuori ei välttämättä miellä marihuanaa huumausaineeksi tai ajattele, että siitä saattaa olla hänelle haittaa. Tutkimusten valossa marihuanan säännöllinen käyttö kuitenkin on monin tavoin haitallista kehittyville aivoille.
Ylipainoisten nuorten määrä on kasvussa
Samaan aikaan, kun nuoret viettävät entistä enemmän aikaa digilaitteiden äärellä, he harrastavat aiempaa vähemmän liikuntaa. Liikunnan puute yhdistettynä epäterveelliseen ruokavalioon nostaa helposti painoa. Nuorena kerätystä ylipainosta on aikuisempana usein vaikeaa päästä eroon.
Lähde: Verywell Family
Teksti: Sonja