Psyykkisen trauman läpikäyneet ihmiset huomaavat usein, että kokemus on vaikuttanut heihin ja heidän ihmissuhteisiinsa monin tavoin. Kumppanilta vaaditaan usein kärsivällisyyttä ja empaattisuutta, kun traumatisoitunut puoliso toipuu kokemuksestaan.
Trauma voi vaikuttaa ihmisiin erilaisilla tavoilla, kertoo psykologi Jenna Hennessy Verywell Mind sivustolla. Trauma voi muuttaa tapaa, joilla ihminen suhtautuu asioihin ja toimii maailmassa. Ennen traumaattista tapahtumaa ihminen on esimerkiksi saattanut luottaa toisiin ihmisiin varauksetta, mutta traumaattinen kokemus on saattanut muuttaa tätä suhtautumista. Näin saattaa käydä erityisesti silloin, jos traumaattinen tapahtuma on ollut seurausta toisen ihmisen itseen kohdistuvasta tarkoituksellisesta vahingoittamisenhalusta. Tällöin traumatisoituneelle ihmiselle saattaa tulla tunne, että kehenkään ei voi luottaa, eikä ketään kannata päästää lähelle, jotta ei haavoittuisi uudestaan.
Traumatisoitunut ihminen saattaa olla jatkuvassa pakene-tai-taistele-tilassa
Trauma aktivoi aivojen alueita, jotka ovat vastuussa pakene-tai-taistele-reaktiosta. Tämän tarkoitus on auttaa meitä selviytymään paremmin haastavassa tilanteessa. Traumatisoituneen ihmisen aivot saattavat pysyä tällaisessa hyperaktiivisessa tilassa, jolloin ihminen ei pääse rentoutumaan, vaan saattaa tulkita myös sellaisia asioita uhkaavina, jotka eivät todellisuudessa sellaisia ole. Jos esimerkiksi trauma on seurausta siitä, että ihmisen kimppuun on käyty kadulla, hän saattaa sävähtää joka kerta, kun joku vahingossa koskettaa häntä ohikulkiessa.
Traumaattinen kokemus saattaa saada ihmisen tietoisesti välttelemään tilanteita, jotka muistuttavat traumasta. Hän saattaa myös tuntea olonsa vihaiseksi ja ärtyneeksi ilman varsinaista syytä. Tämä saattaa puolestaan aiheuttaa sen, että toiset ihmiset ärtyvät vastavuoroisesti, mikä saattaa entisestään lisätä traumatisoituneen ihmisen ahdistusta.
Kumppanin tuki on tärkeää traumatisoituneelle
Traumatisoituneen ihmisen kumppani voi tukea puolisoaan parantumisprosessissa. Kumppanin kannattaa kuitenkin välttää tiettyjä kannustaviksi tarkoitettuja ilmaisuja, kuten “kaikki tapahtuu syystä”, “mikä ei tapa, vahvistaa” ja vastaavia fraaseja. Joskus pahoja asioita tapahtuu ilman syytä ja traumatisoituneesta saattaa olla hyvin ahdistavaa kuulla, että hänen pitäisi löytää jokin merkitys hirveästä tapauksesta. Sen sijaan puolison empaattisesta suhtautumisesta on usein suurta apua.
Puolison on tärkeää ymmärtää, että traumatisoitunut kumppani saattaa reagoida tavoilla, jotka eivät ole hänen hallinnassaan. Jos oma vastareaktio tuntuu olevan ärtymys ja viha, kannattaa pysähtyä hetkeksi, vetää henkeä ja muistuttaa itseään siitä, että toinen ei tarkoita pahaa, vaan että kyseessä on traumaattisen tapahtuman jälkivaikutus. Puolisolta vaaditaan usein kärsivällisyyttä, kun trauman kohdannut kumppani toipuu hitaasti tapahtuneesta. Jenna Hennessy suosittelee, että traumatisoituneen puolison kumppani etsii apua myös itselleen, sillä puolison tilanne vaikuttaa merkittävästi myös hänen omaan elämäänsä ja jaksamiseensa.
Lähde ja lisätietoa: Verywell Mind
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja