Opas hyvään metatyön hallintaan

Opas hyvään metatyön hallintaan
Kuva: Pexels/ Anna Nekrashevich

Metatyö on kaikkea sitä näkymätöntä ajattelutyötä, jota enimmäkseen naiset tekevät. Siihen sisältyvät esimerkiksi kaikki erilaiset muistettavat asiat ja suunnittelutyö.

Metatyön ei tulisi olla pelkästään naisten harteilla, koska se on yllättävän uuvuttavaa. Näillä keinoilla voitte helpottaa metatyötä:

1. Tunnista metatyö

Ensimmäinen askel on tunnistaa piilossa oleva metatyö. Nimittäin kaikkia konkreettisia suoritettavia kotitöitä, edeltää aina jonkinlainen ennakointi, suunnittelu, organisointi ja aikataulutus.

2. Tee lista metatyöstä

Listatkaa paperille kumppanisi kanssa kaikki pohdinnoissanne esille tulleet metatyöt. Sellaisia voivat olla esimerkiksi pienet arkiaskareet, ajanvaraukset ja vuosihuollot. Tässä vaiheessa tärkeintä on puhdistaa mieli kaikesta näkymättömästä metatyöstä, joka kuormittaa sinua.

3. Delegoi

Paras tapa vähentää äitien henkistä kuormitusta, on tehdä yksinkertaisesti vähemmän metatyötä. Mikäli äiti lakkaa tekemästä kaikkea metatyötä, voi aluksi esiintyä haasteita. Mutta ajan myötä äidin osuuden vähentäminen, voi lisätä kumppanin osallistumista. Se puolestaan ​​vapauttaa enemmän aikaa ja energiaa äidille itseensä keskittymiseen.

4. Neuvotelkaa työnjaosta

Pariskuntien tulisi neuvotella avoimesti työnjaosta, koska useimmiten tilanteisiin vain ajaudutaan ilman minkäänlaista suunnittelua. Kun teillä on tiedossa jokaisen vastuualueet pystytte jakamaan työtehtävät reilusti. Tapoja tehtävien jakamiseen on monia: voitte esimerkiksi vuorotella työtehtävien kanssa.

5. Vähentäkää metatyötä

Pohtikaa yhdessä, onko tehtävälistalla jotain, jonka voisitte ottaa pois, tehdä yhdessä tai ulkoistaa palveluntarjoajalle. Yksinkertaistakaa arkeanne ja vähentäkää turhan tavaran määrää. Se helpottaa metatyön määrää.

6. Digitalisoikaa metatyöt

Suurinosa metatyöstä liittyy asioiden muistamiseen ja suunnitteluun, mikä rasittaa aivoja erityisellä tavalla. Ottakaa siis avuksi nykyajan teknologia: käyttäkää esimerkiksi sähköistä perhekalenteria muistin jatkeena. Näin asiat tulevat automaattisesti kaikkien perheenjäsenten tietoon.

Lisätkää kaikki yllättävät asiat kalenteriin samantien. Aikataulujen hallintaan auttaa myös viikottaiset perhepalaverit, joissa sovitaan tulevan viikon asioista. Käyttäkää sähköisiä tehtävälistoja asioiden muistamiseksi. Muistakaa sopia myös sähköisten sovellusten käyttämisestä ja siitä, kuka niistä on vastuussa.

Oletko hoksannut, että kuinka paljon teet metatyötä? Millä keinoilla voisit hallita metatyötä paremmin?

Lähteet: BBC, Duunitori ja Paikka kaikelle

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *