Uuvuttaako työ ilman syytä? Psykologi neuvoo tarkastelemaan kuutta asiaa

Uuvuttaako työ ilman syytä? Psykologi neuvoo tarkastelemaan kuutta asiaa
Kuva: Pexels/ energepic.com

Oletko työuupumuksen partaalla, mutta et osaa sanoa täysin miksi? Työuupumukseen johtavat syyt tulevat useilta stressiä ja tyytymättömyyttä aiheuttavilta eri osa-alueilta.

Sosiaalipsykologi Christina Maslachin mukaan uupumus saattaa kummuta työstä tai sinusta itsestäsi. “Sinun on todella tarkasteltava suhdetta työhön, mikä tarkoittaa, että tarkastellaan sekä työtä että ihmistä. Se ei todellakaan ole vain työntekijä, joka joutuu tekemään muutoksia,” Maslach toteaa.

Maslachin mielestä työuupumus ei parane vain olemalla poissa töistä tai aloittamalla uuden aamurutiinin. Sen sijaan olisi löydettävä parempi tasapaino siihen, mitä työ sinulta vaatii ja mitä työkaluja sinulla on työtehtävien toteuttamiseksi.

Maslach tunnisti kirjassaan yhdessä organisaatiopsykologi Michael P. Leiterin kanssa kuusi työn osa-aluetta, joita tulisi tarkastella. Muutoin riski stressin kertymiselle ja työuupumukselle kasvaa.

1. Työmäärä

Mikäli resurssit ovat huonot, on hankalaa toteuttaa suurta työmäärää. Työtä tukevien työkalujen puute saattaa vaikuttaa kykyysi tehdä työtä haluamallasi tavalla.

2. Hallinta

Jotta voit tuntea tekeväsi työsi hyvin, sinulla täytyy olla päätösvaltaa sekä mahdollisuus tehdä valintoja työpaikalla.

3. Palkkio

Työstäsi saamat palkat ja etuudet voivat vaikuttaa suhtautumisesi työtä kohtaan. Palkkioiden tulee olla kuitenkin myös sosiaalisia: jos työskentelet ahkerasti, mutta et saa siitä positiivista palautetta, saatat lannistua.

4. Työyhteisö

Harva meistä tekee töitä täysin yksin. Joten työhön vaikuttaa myös ympäröivä työyhteisö eli kaikki, joiden kanssa olet tekemisissä töiden kautta. Mukavaakin työtä voi alkaa vihaamaan, jos kunnioitus, luottamus ja tuki työyhteisössä puuttuu.

5. Oikeudenmukaisuus

Työympäristön sääntöjen ja käytäntöjen tulisi tuntua tasa-arvoisilta. Sinun on voitava uskoa, että sinulla on samanlaiset mahdollisuudet ylennyksiin ja etuuksiin kuin muillakin työyhteisössäsi. Muutoin tilanne saattaa aiheuttaa kaunaa mielessäsi.

6. Arvomaailma

Työn tulisi olla samassa linjassa omien moraalisten arvojesi kanssa. Eettiset ristiriidat, voivat estää sinua tuntemasta innostusta tekemästäsi työstä.

Mitä tulisi tehdä, jos jollakin näistä osa-alueista on ongelmia?

Keskustelu kollegoiden kanssa on hyväksi, koska todennäköisesti muillakin työyhteisössäsi on samoja huolenaiheita. Yhdessä pohdittuja ongelmakohtia voi viedä eteenpäin ja käsitellä esimerkiksi tiimipalaverissa. Kun olet mukana tuomassa itse ratkaisua työpaikan ongelmiin, suhde työhösi paranee.

Koetko uupumista työstäsi ilman näkyvää syytä? Miten voisit parantaa tilannettasi?

Lähteet: MTV

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *