Kuinka lapsen luovuuden kehitystä voi tukea?

Kuinka lapsen luovuuden kehitystä voi tukea?
Kuva: Sigmund

Luovuus ja mielikuvitus ovat tärkeässä roolissa lapsen kehityksessä. Vanhempi voi edesauttaa lapsen luovuuden kehittymistä monin tavoin.

Luovuus ja mielikuvitusleikit auttavat lasta kehittämään emotionaalisia ja sosiaalisia taitojaan. Mielikuvitusleikkien avulla lapsi voi harjoitella myös sellaisia asioita, joita hänellä ei ole mahdollisuutta kokea todellisessa elämässä. Vanhempi voi osallistua lapsen leikkeihin ja aktiviteetteihin ja siten vaikuttaa positiivisilla tavoilla lapsen luovuuden kehitykseen.

Mielikuvitusleikeissä vain taivas on rajana

Kodin arkinen olohuone voi mielikuvitusleikeissä muuttua erilaisiksi jännittäviksi seikkailutantereiksi tai vaikkapa vieraaksi planeetaksi. Lapselle voi rakentaa esimerkiksi avaruusaluksen pahvilaatikosta ja yhdessä voi miettiä, minne kaikkialle aluksella voisikaan matkata.

Monessa kodissa tällaiset leikit ovat arkipäivää, mutta toisinaan vanhempien arjen kiire saattaa tukahduttaa luovat leikki-ideat. Jos vanhempi havahtuu siihen, että vielä ei olekaan ehditty yhdessä rakentaa jännittävää majaa tai alusta, ei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa tämänkaltaisia hauskoja leikkejä lapsen kanssa.

Muita yhteisiä aktiviteetteja, joita voi harrastaa lapsen kanssa ja jotka kehittävät luovuutta ovat esimerkiksi muovailuvahaleikit, joissa vahasta muotoillaan erilaisia mielikuvituksellisia rakenteita. Vähän vanhempien lasten kanssa voi harrastaa esimerkiksi erilaisten pienoismallien kasaamista. Aktiviteetteja voi valikoida sen mukaan, minkätyyppisistä asioista vanhempi itse pitää. Tällöin kynnys touhuamiseen lapsen kanssa raskaan työpäivän jälkeen on matalampi. Toki lapsen kanssa voi kokeilla myös kaikenlaisia muitakin harrasteita kuin vain itseä kiinnostavia asioita. Parhaassa tapauksessa vanhempi saattaa löytää myös itselleen mieluisan uuden harrastuksen.

Leluja voi rakentaa itse

Nykyään lelukaupat ovat täynnä jos jonkinmoisia vempaimia, ja saattaakin tuntua helpoimmalta tieltä käydä ostamassa lapselle kaupasta uusia leluja. Joskus lelujen tekeminen yhdessä voi kuitenkin olla todella antoisaa ja ohessa lapsi oppii, että asioita voi myös valmistaa itse, sen sijaan että kaiken ostaisi valmiina.

Vanhemman ei tarvitse olla käsitöiden mestari pystyäkseen rakentamaan lapselleen yksinkertaisia leluja esimerkiksi puusta, muovista ja kankaasta. Lapsen kanssa voi itse ideoida ja suunnitella lelun, mikä entisestään harjoittaa luovaa ajattelua.

Ruutuaikaa kannattaa rajoittaa suositusten mukaisesti

Ruudun ääressä vietetty aika voi olla hyödyllistä lapselle, jos hän katsoo esimerkiksi opettavaisia lastenohjelmia tai pelaa peliä, joka harjoittaa erilaisia taitoja. Jos ruutuaika on pelkkää viihdeanimaatioiden katsomista, tämä aika on pois muista aktiviteeteista ja saattaa siten haitata lapsen luovuuden kehittymistä. Vanhempien kannattaa tästä syystä kiinnittää aktiivisesti huomiota siihen, kuinka paljon lapsi viettää aikaa ruudun äärellä ja tarvittaessa vähentää tätä aikaa ja lisätä muunlaisia aktiviteetteja.

Tärkeintä lapsen luovuuden kehittymisessä on kannustava ja välittävä kotiympäristö ja vanhempien tuki. Kun lasta kehuu ja antaa positiivista palautetta hänen harrastaessaan luovia asioita, se usein kannustaa lasta jatkamaan samantyyppisten harrasteiden parissa, mikä entisestään kehittää hänen luovuuttaan.

Lähde ja lisätietoa: PsychCentral

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *