Opiskelun ja äitiyden onnistunut yhdistäminen

Kuva: Pexels/ Kampus Production

Opiskelun ja äitiyden yhdistäminen voi olla haasteellista, mutta se ei ole kuitenkaan mahdotonta. Sinulta löytyy varmasti ne taidot, jotka tarvitset yhdistääksesi äitiyden ja opiskelun.

Näillä vinkeillä yhdistät sujuvasti opiskelun ja äitiyden!

1. Aikataulutus

Kun olet äiti, joka opiskelee, kalenterisi täyttyy nopeasti ja tehtävälistallasi on monia tehtäviä. Se voi saada sinut stressaantuneeksi ja väsyneeksi, mikä voi heijastaa negatiivisesti perheeseesi. On tärkeää, että teet selkeät suunnitelmat ja aikataulut. Kerro perheellesi, milloin opiskelet, jotta he osaavat antaa sinulle tarvittavan ajan ja tilan.

Hyvän aikataulun luominen auttaa sinua pysymään järjestyksessä yhdistäessäsi äitiyttä ja opintoja. Muista varata aikaa niin perheelle, opinnoille kuin levollekin. Huolehdi, että aikataulussasi on jouston varaa yllättävien tilanteiden varalle. Muista olla realistinen suunnitellessasi aikataulua.

Luo muistiinpanot, johon olet lisännyt kaiken oleellisen. Aseta muistutuksia, jotta pysyt ajantasalla. Muista jakaa monimutkaiset tehtävät pienempiin osiin, jotta niitä on helpompi hallita.

2. Käytä aikasi viisaasti

Vuorokaudessa on vain 24 tuntia, jotka sinun on opittava käyttämään tehokkaasti. Et voi kuitenkaan karsia yöunistasi, koska se vaikuttaa opiskeluun ja äitiyteen negatiivisesti. Pohdi sen sijaan, miten käytät vapaa-aikasi. Hyödynnä myös opiskelumatkat ja käytä se aika opiskeluun. Mieti myös kotitehtäviä, joita voit delegoida. Jos mahdollista, käytä esimerkiksi siivouspalvelua tai pyydä äitisi apuun.

3. Unohda syyllisyys

Opiskelijaäitinä saatat kokea helposti syyllisyyttä opiskeluun käyttämästäsi ajasta. Syyllisyyden sijaan, keskity miettimään sitä, mitä kaikkia mahdollisuuksia uusi tutkinto tuo sinulle ja perheellesi.

4. Muista rentoutua ja rauhoittua

Monet opiskelijaäidit yrittävät karsia omasta ajasta. Mutta jos et ota aikaa rentoutumiseen ja rauhoittumiseen, niin stressi, väsymys ja negatiiviset tunteet vain lisääntyvät. Samalla asenteesi lapsia kohtaan saattaa muuttua ikävällä tavalla. Vie lapset silloin tällöin hoitoon ja viettäkää esimerkiksi parisuhteen laatu-aikaa.

5. Delegoi

Pyydä perhe apuun siivoamiseen ja ota myös lapset mukaan ikätasoisesti. Pyydä kumppaniasi tekemään oma osuutensa kotitöistä.

6. Pyydä apua

Älä epäröi pyytää apua esimerkiksi vanhemmiltasi, sukulaisilta ja ystäviltä. Äitiyden ja opiskelun yhdistäminen on toisinaan haastavaa, mutta jos saat tarvitsemaasi tukea, se lievittää stressiä ja ahdistusta.

7. Priorisointi

Laita asiat tärkeysjärjestykseen ja luovu kaikesta ylimääräisestä. Varaa kaikki mahdollinen aika opinnoille ja perheellesi tasapuolisesti.

Mikä opiskelun ja äitiyden yhdistämisessä tuntuu haasteellisimmalta? Osaatko pyytää apua tarvittaessa?

Lähteet: Mom news daily, Urban woman

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.