Vauva vankilassa äidin kanssa jakaa mielipiteitä

Kuva: Sebastian Pandelache

Luin hiljattain artikkelin Elizabeth Holmesista, joka on tuomittu yli vuosikymmeneksi vankilaan terveysteknologiayritys Theranokseen liittyvästä huijauksesta. Holmes oli raskaana saadessaan tuomion. Tämä sai minut pohtimaan, mitä tapahtuu vauvoille, kun heidän äitinsä joutuvat vankilaan.

THL:n sivujen mukaan Suomessa alle kaksivuotias lapsi voi olla vanhemman mukana vankilassa. Harkinta sijoituksista tehdään aina lapsen edun mukaan, samalla lailla kuin muutkin lastensuojelun päätökset. Kun lapsi täyttää kolme vuotta, hän ei enää voi olla sijoitettuna vankilan perheosastolle. Lapsen sijoittaminen vankilaan rangaistustaan kärsivän vanhemman mukana herättää monenlaisia ajatuksia ja selvästi jakaa paljon ihmisten mielipiteitä.

Eräs ilmeinen ongelmallisuus on, että vankilassa oleva äiti ei pysty liikkumaan lapsensa kanssa vankilan ulkopuolella. Lapsi ei siis näe esimerkiksi lemmikkejä, koska niitä ei vankiloissa sallita. Hän ei myöskään opi liikkumaan liikenteessä vanhemman kanssa tai muita vastaavia asioita. 1-2 vuotias lapsi havainnoi jo todella paljon ympäristöään ja tämänkaltaiset kokemukset olisivat varmasti tärkeitä.

Jos äidin tuomio jatkuu lapsen ylitettyä kahden vuoden rajapyykin, lapsi luovutetaan vankilan ulkopuolella asuvien ihmisten hoitoon. Nämä ihmiset voivat olla sukulaisia tai vaikkapa sijaisperhe. Käytännössä lapsi kuitenkin on tässä vaiheessa luultavasti kiintynyt eniten äitinsä, joka nyt viedään pois hänen päivittäisestä elämästään hyvin konkreettisella tavalla. Väistämättä tulee tunne, että tämä jollakin lailla vaikuttaa lapsen perusturvallisuuden tunteeseen.

Lapsen vankilassaolon puolestapuhujat ovat sitä mieltä, että lapsille on kuitenkin parasta viettää elämänsä ensimmäiset vuodet äidin kanssa, vaikka sitten vankilassa. Tätä perustellaan muunmuassa sillä, että koska lapsi ei tiedosta olevansa vankilassa, sielläolosta ei ole hänelle haittaa. Vaikka tämä olisikin totta, lapsen elämä kuitenkin muuttuu dramaattisesti, jos hän kaksivuotiaana joutuu eroon äidistään.

Epäilemättä ne tahot, jotka ovat suunnitelleet tämän järjestelmän, ovat pohtineet näitä asioita pitkään ja huolellisesti. Koska lapsia edelleen sijoitetaan vankilaan, ollaan ilmeisesti päädytty asiaa tarkoin tutkimalla siihen, että lapsi ei siitä kärsi. Tämä on toki ylipäätään hyvin vaikea asia, eikä helppoja ratkaisuja varmasti ole. Kaikissa skenaarioissa joku osapuoli tulee luultavasti kärsimään jonkin verran ja olemaan onneton eron koittaessa, tapahtuipa ero sitten syntymän hetkellä tai vasta parin vuoden kuluttua. Toki ideaalitilanteessa vanhempi vapautuu samoihin aikoihin, kun lapsesta tulee liian vanha perheosastolle, mutta aina näin ei käy.

Mitä mieltä sinä olet, olisiko lapsen parempi saada kasvaa alusta alkaen samassa ympäristössä vankilan ulkopuolella, vai onko lapsen edun mukaista saada viettää ensimmäiset elinvuodet äidin kanssa vankilassa siinäkin tapauksessa, että se merkitsee, että hän joutuu eroon äidistään myöhemmin?

Aiheesta kiinnostuneille löytyy lisätietoa esimerkiksi THL:n ja NBC:n sivuilta.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.