Monesta perheestä löytyy niin sanottu ”musta lammas”

Kuva: Pixabay/ pcdazero

Psykoterapeutti Katriina Järvinen muistuttaa, että suhteet sukulaisiin voivat olla kaikkein kauneimpia, mutta myös kaikkein kauheimpia. Kun ihmiset ovat läheisiä keskenään, he osoittavat toisilleen niin parhaimmat kuin pahimmat puolensa. Erilaiset arvomaailmat voivat johtaa jopa välirikkoon.

Monesti käy niin, että yksi perheenjäsen saa niin sanotun ”mustan lampaan” roolin. Mustaa lammasta usein hyljeksitään. Häneen saatetaan peilata muun perheen kateutta, vihaa tai pelkoja.

Musta lammas tuntee usein jäävänsä ulkopuolelle. Häntä saatetaan nöyryyttää ja kiusata monilla eri tavoilla. Yleensä perheen musta lammas kärsii osastaan kaikessa hiljaisuudessa, sillä haluaa olla osa perhettään.

Kaikkein rajuimmissa tapauksissa mustaa lammasta saatetaan jopa esimerkiksi lyödä tai käyttää seksuaalisesti hyväksi. Asioista ei kuitenkaan koskaan puhuta suoraan ja niitä ei haluta kertoa perheen ulkopuolisille ihmisille.

Miten mustaksi lampaaksi päädytään?

Psykologi Elina Reenkolan mukaan perheen mustaksi lampaaksi voi joutua hyvinkin mitättömästä syystä. Riittää, että on jollain tavalla erilainen: syy voi olla jopa pelkästään erilainen hiusten tai silmien väri.

Perheen mustan lampaan ajatukset, uskonto tai mielipiteet voivat poiketa muiden perheenjäsenten ajatuksista. Mustan lampaan koulutustaso voi olla erilainen kuin toisilla. Perheen kuopus voi joutua mustaksi lampaaksi ikänsä puolesta.

Jos joku perheenjäsen on pahalla tuulella, syypääksi noihin tunteisiin voidaan väittää perheen mustaa lammasta. ”Häneen sijoitetaan vihan, raivon ja kateuden tunteita, joita ei voida muuten näyttää.” Reenkola sanoo.

Musta lammas voi olla niin sanottu perheen ”ongelmajätelaitos.” Hänen päälleen saatetaan heittää kaikki mielessä oleva kuona, pahat ajatukset ja ilkeydet.

Neljä selviytymistrategiaa perheen mustalle lampaalle

1. Panosta aitoihin ja rakastaviin ihmissuhteisiin.

Panosta suhteisiin, joiden tunnet olevan aitoja ja rakastavia. Käytä vähemmän energiaa negatiivisiin ihmissuhteisiin.

2. Luo rajoja

Luo rajat ikäville ihmisille, niin fyysisesti kuin eri yhteydenpitovälineiden kautta. Päätä itse, minkä verran olet tekemisissä tällaisten ihmisten kanssa.

3. Muuta kokemus positiiviseksi

Jotkut ovat onnistuneet muuttamaan ikävän kokemuksen positiiviseksi. Rooli ja kokemus voivat tehdä sinusta vahvemman, jolloin saat olla ylpeä erilaisuudestasi.

4. Ohjaa vihan energia oikein

Ohjaa vihan energia hyviin tavoitteisiin, äläkä anna ikäville tuntemuksille valtaa.

Oletko kokenut olevasi perheen musta lammas? Voisitko saada valjastettua ikävän kokemuksesi positiiviseksi voimavaraksesi?

Lähteet: Iltalehti, Psychology today ja Yle

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.