Pitäisikö sinun jatkaa tipatonta pysyvästi? Nämä 5 merkkiä puhuvat sen puolesta!

Kuva: Unsplash/Guillermo Nolasco

Tipattoman tammikuun vietto on vuosikymmeniä vanha perinne. Koska alkoholin juominen vaikuttaa ihmisiin monin tavoin, on tipattoman pitämisellä useita hyötyjä. Positiivisia muutoksia voi havaita muun muassa unen laadussa, omassa jaksamisessa, ulkonäössä kuin pankkitilin saldossakin.

Tipaton tammikuu saattaa olla myös silmät avaava kokemus. Kuukauden aikana voi huomata merkkejä siitä, että korkki kannattaisi pitää jatkossakin kiinni. HuffPostin haastattelemat asiantuntijat ovat nostaneet esiin esimerkkejä näistä merkeistä.

Huomaat mistä kaikesta olet jäänyt paitsi

Tipaton tammikuu tarjoaa monia mahdollisuuksia kokea sellaisia asioita, joita olet aiemmin saattanut kokea vain alkoholin vaikutuksen alaisena. Lisäksi voit kokea asioita, jotka ovat aiemmin jääneet sinulta kokonaan väliin alkoholin takia.

”Koska alkoholi on kulttuurissamme niin yleistä, voivat ihmiset elää vuosia (tai vuosikymmeniä) niin, etteivät ole kokeneet esimerkiksi ensisuudelmaa, intiimiä keskustelua, lapsen ensiaskelia, elokuvaa, ateriaa, syntymäpäivää tai joulua ilman alkoholinkäyttöä”, sanoi neuvoja James Hartley, joka on ollut 3,5 vuotta raittiina.

Kiinnostuksen kohteet muuttuvat

Hartleyn mukaan kun opit nauttimaan asioista ilman alkoholia, saatat huomata, että et pidäkään joistakin asioista, joista luulit pitäväsi. Sinulle voi alkaa kehittyä myös uusia kiinnostuksen kohteita. Esimerkiksi voit alkaa arvostaa enemmän illanviettoja pienellä porukalla kuin isoja juhlia tai löytää kokonaan uuden harrastuksen.

Tunnet olosi monin tavoin paremmaksi

Muun muassa riippuvuuksiin erikoistuneen avioliitto- ja perheterapeutti Cathrin Moellerin mukaan tipattoman aikana voi havaita monia positiivisia muutoksia. Voit esimerkiksi huomata, että energiatasosi ovat paremmat, olet valppaampi ja ajattelet positiivisemmin. Lisäksi masennusoireet voivat vähentyä, nukut levollisemmin ja hyvinvointisi on yleisesti parantunut. Konsultoiva psykologi Elena Touroni kertoi HuffPostille, että alkoholi vaikuttaa aivojen onnellisuushormoneihin. Yksi tipattoman hyödyistä onkin se, että mieliala voi olla tasapainoisempi ja ahdistus vähenee.

Ihmissuhteet parantuvat

Alkoholinkäyttö heijastuu myös vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa. Tipattoman aikana saatatkin huomata, että ihmissuhteesi syventyvät, kun alkoholi on pois pelistä. HuffPostin mukaan merkityksellinen läsnäolo muiden kanssa on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Se voi pidentää elinikää, vahvistaa puolustusjärjestelmää ja vähentää ahdistusta sekä masennusta.

Tipattoman pitäminen on ollut vaikeaa

Touronin mukaan sosiaalisen juomisen ja päihdeongelman isoin ero on alkoholiin turvautuminen. Tästä kertoo esimerkiksi se, että on vaikeaa olla, kun ei voi turvautua alkoholiin, alkoholia ajattelee paljon ja tuntuu, että tarvitsee alkoholia sosiaalisissa tilanteissa. Jos tipattoman aikana ilmenee vieroitusoireita, kertoo se addiktioterapeutti Dee Johnsonin mukaan vakavammasta ongelmasta. Tuolloin voi olla vaikeampi pysyä irti alkoholista ja raittiuden saavuttamiseksi voi tarvita ammattiapua.

HuffPostin mukaan näihin merkkeihin samaistuminen ei välttämättä tarkoita sitä, että sinulla on alkoholiongelma. Ongelmia alkaa olla silloin, jos alkoholi vaikuttaa elämään ja hyvinvointiin. On kuitenkin tärkeä pitää silmällä omaa suhdetta alkoholiin, sillä ongelmakäyttö voi lisääntyä hienovaraisesti ajan mittaan.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.