Vaatteet – Kuinka valita vastuullisemmin ja kuluttaa kestävämmin?

Kuva: Pixabay

Tahrat ja kasvu lisäävät kulutusta sekä pyykkivuorten korkeutta ja käytöstä jääneiden kasoja lapsiperheissä, eikä perhearjen keskellä ei ole välttämättä resursseja viisaiden kulutusvalintojen pohtimiseen. Moni kaipaakin valmiita ratkaisuja ja keinoja parempien valintojen tueksi.

Eetti Ry:n  Vaateränkkäys, Ylen MOT:n vaateteollisuuteen liittyvät dokumentit sekä Verta, hikeä ja t-paitoja tuotanto ja Anniina Nurmen teos Rakastan ja vihaan vaatteita ovat tehneet viime vuosina yhä useammalle suomalaiselle vaateteollisuuden ongelmallisuudesta näkyvää. Onneksi vastuullisuuteen on alettu kiinnittää huomiota ja epäkohtia pyritään parantamaan.

Yli puolet vaateteollisuuden tuotannosta perustuu öljypohjaisiin materiaaleihin eli uusiutumattomaan luonnonvaraan, suurimpana polyesteri. Toisaalta monet luonnonkuidut kuluttavat tuotannossa valtavat määrät vettä ja muut ympäristöongelmatkin ovat massiivisia, eivätkä eettisetkään näkökulmat ole kunnossa ihmis- tai eläinoikeuksien toteutumisen osalta.

Ala kehittyy jatkuvasti ja uusien innovaatioiden avulla luodaan parempia vaihtoehtoja, kuten kierrätysmateriaalit ja lyocell. Ongelmat eivät kuitenkaan ratkea vain uutta luomalla tai teknologiaa parantaen ja kiertotalotta lisäten, vaan tuotannon ja kulutuksen tulisi vähentyä.

Huomioi nämä omassa kulutuksessasi:

  • Pyri ostamaan tarpeeseen, halun sijaan
  • Mahdollista vaatteille pitkä elinkaari
  • Suosi käytettyä (second hand ja lainaamot) ja vähennä kulutusta, etenkin uuden ostamista
  • Valitse käyttötarkoitukseen sopivin ja laadukas, mahdollisesti ekologinen materiaali
  • Pese oikein ja ekologisesti, huolla ja pidä hyvänä, korjaa
  • Suosi vastuullisia yrityksiä ja pitkän elinkaaren tuotteita uutta ostaessasi
  • Myy eteenpäin ja kierrätä oikein

(Outi Pyyn kaavio: Mihin lahjoitan käytetyt tekstiilit, vaatteet ja asusteet)

Teksti: Anna

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.