Älä uuvuta lasta harrastuksilla

Älä uuvuta lasta harrastuksilla
Kuva: Pexels/ Anete Lusina

Jotkut suomalaiset lapset eivät harrasta mitään ja toisilla on puolestaan niitä liikaa. Mistä tietää, onko lapsi uupunut harrastamiseen?

Parhaimmillaan harrastus antaa lapselle paljon. Kun lapsi oppii vuosien saatossa uuden taidon, hänen itseluottamuksensa paranee. Harrastamisen myötä lapsi oppii sitoutumista, vastuullisuutta, kärsivällisyyttä, rohkeutta ja sääntöjen noudattamista sekä sosiaalisia taitoja. Yksinäinen lapsi saattaa löytää harrastuksen kautta samanhenkistä seuraa.

Mikäli harrastus sisältää liikuntaa, saa lapsi siitä liikunnan terveyshyödyt. Taideharrastusten parissa lapsi saa käyttää luovuutta ja rentoutua. Harrastuksien avulla voidaan ennaltaehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä. Kun harrastus tukee lapsen hyvinvointia, vaikuttaa se positiivisesti koko muun perheen elämään.

Lapsen tavoitteellinen harrastaminen ja jaksaminen

Harrastamisen hyvistä puolista huolimatta, se voi joskus kääntyä itseään vastaan. Tavoitteelliset ja kilpailuhenkiset harrastukset voivat uuvuttaa pahimmillaan koko perheen. Tällöin ei jää välttämättä aikaa perheen rennolle yhdessäololle.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelimen ohjaaja Laura Pilkama muistuttaa, että harrastusten suhteen vanhempien tulee kuunnella lastaan herkällä korvalla. Jos lasta joutuu jatkuvasti patistelemaan harrastuksen pariin, voi lapsen motivaatio olla lopahtanut, vaikka vanhempien mielestä se saattaa olla harmillista.

Kannustamisen ja pakottamisen rajaa on vaikea määritellä ulkopuolelta. Jokainen vanhempi tuntee parhaiten oman lapsensa ja osaa kuunnella tämän tunteita ja ajatuksia reagoiden niihin viisaasti. Lasten on kuitenkin opittava sinnikkyyttä ja sitkeyttä, joten joskus lapsi tarvitsee lempeää “tönäisyä” ja tukea takaisin harrastuksen pariin.

“Isoja hyviä asioita saa vain sitkeydellä, mutta pitää olla viisautta luopua ja kuunnella omaa lastaan,” psykoterapeutti Maaret Kallio huomauttaa.

Joskus voi olla hankala tietää sitä, että onko lapsi oikeasti uupunut harrastamiseen vai onko kyseessä ohimenevä väsymys. Tällöin vanhemman kannattaa seurata tilannetta jonkun aikaa ja tehdä päätös harrastuksesta vasta sitten.

Harrastamisen tulee lähteä lapsen omasta motivaatiosta ja perheellä olla voimavaroja sekä taloudellisia resursseja sen tukemiseen. Harrastaminen ei saa olla kenellekään jatkuvaa suorittamista tai muiden miellyttämistä.

Harrastetaanko teillä liikaa? Mistä merkeistä tiedät sen?

Lähteet: MTV, Sos-lapsikylä, YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *