Vanhempi! Tiedätkö miten toimia, jos lapsi lyö?

Vanhempi! Tiedätkö miten toimia, jos lapsi lyö?
Kuva: Pexels/ Mitya Zotov

Lapsen negatiiviset tunteet saattavat purkautua niin, että hän lyö vanhempiaan tai toisia lapsia. Mitä tilanteessa pitäisi tehdä?

Lapsi- ja perhepsykologi Leea Mattilan mukaan aggressiivisesti käyttäytyvää lasta auttaa parhaiten myötätuntoinen, mutta jämäkkä vanhempi, joka pystyy ennakoimaan tilanteita. On tärkeää saada selville, mitä aggressiivisen käytöksen taakse kätkeytyy.

Käytös ei ole koskaan sattumanvaraista, vaan siihen on aina jokin syy. Onko lapsen elämäntilanne liian kuormittava, jolloin se heijastuu aggressiivisena käytöksenä? Vai kaipaako hän yhteyttä vanhempaansa? Tai käyttääkö hän aggressiota kontrolloidakseen ja hallitakseen muita?

Edellä mainitut ovat joitakin mahdollisia syitä käytökselle, mutta niitä voi olla myös paljon muitakin.

Koska lapsen verbaaliset kyvyt ja sosiaaliset taidot, sekä itsehillintä vasta kehittyvät, ovat lapsen keinot itseilmaisuun vielä rajalliset. Tällöin lapsi saattaa turvautua helposti fyysisiin keinoihin ja ilmaista itseään lyömällä tai puremalla. Lapsi ei välttämättä tarkoita lyömisellä mitään pahaa.

Myöhemmällä iällä lapsen käytökseen vaikuttaa enemmän hänen ympäristönsä sekä omat kokemukset. Jos lapsi kasvaa väkivaltaisessa ympäristössä, omaksuu hän itsekin tällaisia käyttäytymismalleja. Mikäli lapsen väkivaltaiseen käytökseen ei puututa, lapsi ei opi missä rajat menevät eikä tiedä, mikä käytös on hyväksyttävää.

Keinoja auttaa aggressiivista lasta

1. Ole mukana lapsien yhteisleikeissä

Pienet lapset tarvitsevat vielä ohjausta yhteisleikkien aikana, joten pysyttele tällöin lapsen lähellä. Yritä ennakoida negatiivisia tilanteita. Reagoi negatiiviseen käytökseen hyvissä ajoin, jo ennen kuin lyömistä pääsee tapahtumaan.

2. Vahingon sattuessa

Mikäli vahinko on jo päässyt tapahtumaan, puutu siihen heti jämäkästi, mutta myötätuntoisesti. Kerro selkeästi, että lapsi saa olla kiukkuinen, mutta lyöminen ei ole hyväksyttyä käytöstä. Ota lapsi syliin ja auta häntä rauhoittumaan. Muista kehua onnistumisista.

Pyytäkää yhdessä lapsen kanssa anteeksi henkilöltä, johon lapsesi lyönnin kohdisti. Tilannetta on hyvä käydä läpi sen jälkeen, kun lapset ovat rauhoittuneet. Älä kuitenkaan nolaa lasta. Häpeästä ei ole mitään hyötyä. Lyömistä tapahtuu eniten noin 2-vuotiaana, mutta kun lapsi oppii puhumaan ja ilmaisemaan itseään uudella tavalla, aggressiivisuus yleensä vähenee.

3. Turvaudu tarvittaessa ammattiapuun

Jos toisten lyöminen jatkuu kahden vuoden ikävaiheen jälkeen ja oma jaksaminen alkaa olla lopussa, kannattaa turvautua ammattiapuun.

4. Ole hyvä roolimalli

Opeta omalla esimerkilläsi, miten vaikeita tunteita voi ilmaista väkivallattomasti ja hallitusti.

5. Empatiakyky

Mikäli lapsi ei kykene asettumaan toisen asemaan, hän ei välttämättä ymmärrä, että lyöminen satuttaa toisia. Auta lasta ymmärtämään tekojensa seuraukset pyytämällä häntä pohtimaan, miltä toisesta lapsesta on tilanteessa tuntunut.

6. Muista kehua hyvästä käytöksestä

Muista kannustaa lasta toimimaan oikein eli kehu häntä onnistumisista. Lapsen itseluottamus paranee ja hän oppii valitsemaan oikeat toimintatavat erilaisissa tilanteissa.

7. Aseta selkeät rajat

Huonoa käytöstä ei tule katsoa läpi sormien, mutta vältä huutamista. Fyysinen kurittaminen ei ole milloinkaan hyväksyttävää. Aseta lapselle selkeät rajat ja kerro, mikä on sallittua ja mikä ei. Selitä ymmärettävällä tavalla, miksi jotkut asiat ovat kiellettyjä. Muista myös kertoa, että rajat on asetettu lapsen parasta ajatellen.

Onko lapsesi lyönyt muita ihmisiä? Miten silloin toimit?

Lähteet: Hyvä Terveys, Ilta-Sanomat

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *