Luonnolla on monia terveysvaikutuksia – Lapsen kanssa kannattaa tehdä metsäretkiä

two people on forest
Kuva: Markus Spiske

Nykyään moni lapsi asuu kaupungissa. Kaupunkilaislapsi ei välttämättä pääse usein käymään luonnossa, ellei hänen perheensä tietoisesti päätä tehdä säännöllisiä retkiä luontokohteisiin. Luonnossa liikkumisesta on ihmiselle monenlaista hyötyä ja siksi jo lapsena kannattaa opetella liikkumaan metsissä.

Entisaikaan luonnossa tuli liikuttua automaattisesti paljon. Kun kaupungit olivat aiempaa pienempiä, moni lapsi vietti käytännössä lapsuutensa maaseudulla, jossa kotiovesta ulos astuessaan astui luontoon. Tänä päivänä moni kaupungissa asuva lapsi astuu kotikerrostalonsa rappukäytävän ovesta asfaltoidulle pihalle. Pahimmillaan ympärillä saattaa näkyä yksinomaan korkeita kerrostaloja, kenties korkeintaan muutama yksittäinen puu koristeena teiden varsilla.

Suomessa kaupungit ovat onneksi kohtuullisen vehreitä paikkoja. Meillä usein kaupungissakin näkee paljon vihreää ja puita siltikin, vaikka asuisi ihan ydinkeskustassa. Silti kaupunkiympäristöä ei voi verrata luonnon helmassa oleiluun.

Millaista hyötyä ihminen saa luonnossa liikkuessaan?

Metsässä kävelyn on tutkimuksissa osoitettu rentouttavan mieltä ja kehoa. Tämä ei ole ihme, ottaen huomioon, mistä me ihmiset olemme alunperin lähtöisin. Tuulen ääni puiden latvoissa, lintujen laulu sekä metsän monet tuoksut ja äänet jatkuvana virtana ovat elementtejä, joihin esi-isämme tottuivat ennen kuin ensimmäistäkään kylää tai kaupunkia syntyi planeetalle. Vaikka olemmekin sopeutuneet nykyään asumaan kaupungeissa, on luonnossa liikkumisesta meille silti yhä monenlaista hyötyä.

Metsässä liikkumisella saattaa olla samankaltaisia vaikutuksia kuin antidepressanteilla

Jotkut tutkimukset ovat viitanneet siihen, että metsässä kävelyllä saattaisi olla mieleen ja hyvinvointiin positiivisia vaikutuksia, jotka ovat jopa verrattavissa antidepressanttien vaikutukseen. Jos mieli on masentunut, kannattaa ilman muuta hakeutua lääkärin luokse, jotta saa oireisiinsa oikeanlaista hoitoa. Metsässä kävelystä ei kuitenkaan varmasti ole haittaa, jos mieli on maassa. Päinvastoin, parhaassa tapauksessa metsäpolulta voi löytyä konkreettista apua ahdistukseen.

Luonnossa liikkuminen vähentää stressiä ja saattaa tehostaa immuunipuolustusta

Jotkut tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että immuunipuolustusjärjestelmän toiminta saattaa tehostua luonnossa liikkumisen seurauksena. Tämä positiivinen vaikutus saattaa kestää pitkään, joidenkin tutkimusten mukaan jopa kuukauden verran metsäkävelyn jälkeen. Toisissa tutkimuksissa on myös havaittu luonnossa liikkumisen nostavan hyödyllisten antioksidanttien määrää elimistössä.

Jo 15 minuuttia metsässä voi riittää rentouttamaan mielen

Metsässä ei tarvitse vaeltaa tuntikausia saadakseen positiivisia terveysvaikutuksia. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että niinkin lyhyt hetki kuin 15 minuutin metsäkävely riittää rentouttamaan kehoa ja mieltä. Pienikin pyrähdys metsään lapsen kanssa kannattaa siis tehdä, vaikka pitkään retkeen ei olisi aikaa.

Jos lapsen opettaa pienestä pitäen viihtymään metsässä, hän hakeutuu sinne helpommin myös aikuisena, jolloin hän saa myös myöhemmin elämässään osakseen metsän tarjoamia positiivisia terveysvaikutuksia.

Lähde: Psychology Today

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.