“Ainakin on aina leikkikaveri” – ja vähemmän tunnettuja kaksosuuden etuja

“Ainakin on aina leikkikaveri” – ja vähemmän tunnettuja kaksosuuden etuja

Kaksosten kanssa liikkuessa saa usein juttuseuraa, ihan vierailtakin: “Onko ne kaksoset? Onko identtiset? Miten tunnistatte? Onko teillä suvussa kaksosia?” Ja viimeistään tämän kaavan jälkeen, ei varsinaisesti kysyen vaan todeten: “On se varmaan aika rankkaa”. 

Aluksi sopersin jotain epämääräistä vastaukseksi. Onhan se välillä, riippuu tilanteesta, kyllä me pärjätään. Nykyään vastaan reippaasti: “No ei minusta, täähän on ihanaa”. Tämä rehellinen vastaus tuntuu hämmentävän kysyjää, joskus jopa tuottaa pettymyksen, kun hänen oletuksensa ei osunutkaan oikeaan.

Kaksosten päivää vietetään 2.2 ja sen kunniaksi päätin listata enemmän ja vähemmän tunnettuja kaksosuuden etuja. Että varo vaan seuraava jutulle alkava vastaantulija, olen valmis!

Ruoka ei ehdi pilaantua

Kun pieni vauva alkaa maistelemaan kiinteitä ruokia, annokset ovat minimaalisen pieniä. Tällöin pilttipurkki ehtii pilaantua ja jääpalamuottiinkin pakastettu sosepala on liian iso. Kaksosten kanssa kuitenkin syöjiä on kaksi, jolloin hävikkiä syntyy vähemmän. Myös puolikas hedelmä on usein sopiva kerta-annos ja paljoustarjousten hyödyntäminen on helpompaa. 

Vaunujen maasto-ominaisuudet ja tavaratila

Meidän rattaat, jotka tottelevat myös nimeä hyökkäysvaunu, kulkevat missä vaan: tiellä, pururadalla, hangessa, loskassa, suon laidassa, hiekassa. Heppoisemmat yhden lapsen rattaat jäävät helpommin jumiin. Vaunuissa on myös tuplasti tavaratilaa, eikä meillä ainakaan tavaraa ole tuplamäärää – sama reppu olisi luultavasti yhdenkin vauvan kanssa.

Tandemimetyksen ilot

Kun kahta vauvaa imettää yhtä aikaa, ei ole huolta “vuotavasta tissistä”. Maidonkerääjä on siis turha, kun se löytyy omasta takaa. Ruokailu on myös nopeampaa kahden vauvan aiheuttaman tehokkaamman herumisen myötä.

Kaksoisisar, mikä näppärä stoppari ja lisäpaino

Kun lähdetään harjoittelemaan kävelyä, moni vauva turvautuu taaperokärryyn. Osa niistä on kuitenkin sen verran heppoisia, että menevät helposti nurin. Mutta kun taaperokärryn kyytiin kiipeääkin kaksoissisar, ei ole huolta kippaamisesta! Lisäksi matkustaja viihtyy ja molemmat ovat samassa paikassa, täydellistä!

Myös siinä vaiheessa kun alettiin kylpeä istuen, osoitti kaksonen jälleen hyödyllisyytensä! Tavalliset ammeet ovat sen verran isoja ja kylpijät pieniä, että siellä pääsee helposti luiskahtamaan selälleen. Mutta kun ammeen toisessa päässä onkin toinen kylpijä, ei mahdu kaatumaan. Ja onhan se nyt paljon hauskempaa kahdestaan, enemmän roiskeita! Tätä samaa voi soveltaa myös muun muassa tavallisella pulkalla matkustettaessa, jolloin pienet toppapötkylät voi asetella tukemaan toisiaan tai vauvakeinussa laittaen vauvat samaan keinuun selät vastakkain.

Kunto kasvaa kohisten

Jo sairaalasta kantokoppia autolle kantaessa sen huomaa, tässähän tarvitaan voimaa! Omat käsilihakseni eivät olekaan ikinä olleet niin timmissä kunnossa kun nyt. Jo yhden lapsen kanssa tulee nostelua ja kantamista paljon, mutta kun vauvoja onkin kaksi (tai kolme, jestas miten tikissä te kolmosten vanhemmat olette!) on koko ajan joku kiikkumassa käsivarrella. Myös reaktiolähtöjä tulee harjoiteltua huomaamatta kun näet yhtä pukiessa toisen kaivavan vaipparoskiksesta herkullisen näköistä suklaaylläriä.

Luova ongelmanratkaisukyky kehittyy

Niinhän sitä sanotaan että pakko on paras inspiraatio: Monikkovanhemmat ovat mestareita kekseliäissä ratkaisuissa. Luovaa ajattelua vaativia tilanteita ovat esimerkiksi kahden vauvan ruokkiminen pullosta yhtä aikaa (kyljellään selät vastakkain!), tai jo turvaistuimeen siirtyneiden kävelemättömien lasten kantaminen autoon (Ikean kassissa).

Pääset osaksi upeaa yhteisöä

Jo odotusaikana, ensimmäistä nettikirppisostosta toiselta monikkovanhemmalta hakiessani huomasin että tässä on jotain erityistä. En ole törmännyt monikkovanhempien kesken vertailuun, syyllistämiseen tai arvosteluun, mutta sitäkin enemmän tsemppaukseen, tiedon jakoon ja ymmärrykseen. Monikkolapset ovat myös monen vastaantulijan mielestä oivallinen keskustelun avaus, joten uusia ystäviä tulee ihan jo ihan kauppareissulla.

Näiden lueteltujen etujen lisäksi, on ainakin vielä se ilmeinen: aina on joku, jonka kanssa leikkiä, kinastella tai josta katsoa mallia. Joku joka lähtee mukaan kun levität jogurttia hiuksiin tai uitat kumiankkaa vessanpöntössä. Aina on seuraa.

(Ja vanhemmille hemmetin hyvä show!)

Teksti: Veera

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 1.2.2021

Avatar photo

Veera

Olen oululainen monikkoäiti, varhaiskasvatuksen opettaja, krooninen innostuja ja oman elämäni projektipäällikkö. Harrastan haaveilua, tanssia ja listojen kirjoittamista. Lisäksi tykkään leipoa, virkata ja katsoa samoja sarjoja uudestaan ja uudestaan.