Uusperheiden mahdollisuuksista – Siitä hyvästä, jota perheissä koetaan

Uusperheiden mahdollisuuksista – Siitä hyvästä, jota perheissä koetaan
Kuva: Pixabay

Uusperheen rakentuminen vie aikansa, joskus kauankin, eikä perheytyminen ole aina helppoa. Moninaisuus koetaan kuitenkin usein rikkautena, kuten tietävät muissakin monimuotoisissa perheissä elävät. Yhden vanhemman perheitä, yksin eläviä tai ydinperheitä väheksymättä.

Uusperhe osoittaa lähietäisyydeltä sen, miten erilaisia ihmiset ovat ja opettaa parhaimmillaan arvostamaan ja kunnioittamaan sitä. Perhe-elämän yhteen sovittaminen aiheuttaa monesti myös yhteentörmäyksiä, jotka mahdollistavat kaikille kasvun. Konfliktit syntyvät usein siitä, kun perheiden erilaiset toimintatavat ja suhtautuminen asettuvat vastakkain.

Yhteisen sävelen etsiminen ja löytäminen on kaikille avartava kokemus, eikä arjen komiikaltakaan voida välttyä. Uusperhe laajentaa jokaisen elinpiiriä ja perheenjäsenet voivat saada parhaimmillaan toistensa läheisistä uusia ystäviä, kun asioiden annetaan edetä omalla painollaan, pakottamatta.

Vaikka ystävyyksiä ei syntyisikään, läheisten ihmisten määrä kasvaa joka tapauksessa perheen laajetessa ja lasten elämässä on enemmän turvallisia aikuisia, joille vastuu jakautuu. Myös rutiinien ja perinteiden kirjo laajenee, eikä kaikkea tarvitse tehdä aina samalla tavalla.

Avaimena tietoisuus ja avoimuus

Suomen Uusperheiden liitto on kuvannut yleisesti perheiden kehitysvaiheet omilla sivuillaan. Parisuhteen ja vanhemman roolit voivat tuntua uusperheessä haastavilta. Etenkin, jos on kasvanut itse ydinperheessä, jolloin tilanne on täysin uusi. Erilaisten tapojen ja näkemysten kohtaaminen voi tuntua haastavalta. Omat tavat oikeilta, toisten taas vääriltä tai ainakin vaikeilta omaksua. Toimintatapojen yhteensovittaminen voikin näyttäytyä toisinaan mahdottomalta.

Moni kokee myös syyllisyyttä ja pelkää epäonnistuvansa, uudelleen tai ensi kertaa, jolloin toivo kaiken onnistumisesta on korkealla ja haaveet sanelevat realismin sijaan. Halu pitää laajentuneen elinpiirin ihmisistä ja rakastaa perheenjäseniään voi olla kova, mutta tuntua haastavalta. Ehkä jotkut eivät pidä toisistaan lainkaan, yritä edes, vaikka muut siihen pyrkisivätkin ja joku voi ajautua ristituleen heidän välilleen.

Omien toiveiden ja tarpeiden piilottaminen on helppoa ja hyväksynnän hakemisesta saattaa tulla ensisijaista, ettei unelma särkyisi, mikäli ilmapiiri tai kulissi rakentuu ainoastaan hyvin menemisen vaatimuksen varaan. Toisaalta joku voi olla ottamatta muita lainkaan huomioon juuri sen vuoksi, että saisi perheen rikki tai purettua oman pahan olonsa toisiin.

Mitä suuremmaksi haavekuva rakentuu, sitä isommaksi pettymysten riski kasvaa. Avoimuus, tieto ja toisten ihmisten, niin läheisten kuin ammattilaistenkin tuki auttavat. Perheen aikuisten tai muiden perheenjäsenten ei tarvitse vieraantua ja etääntyä, mikäli kommunikaatiosta pidetään huolta. Näin turvataan myös lasten kasvuympäristö ja kodin turva sekä rauha jokaiselle.

Teksti: Anna

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *