Miten sovittaa lapsen täysin erilainen temperamentti omaansa? 

Miten sovittaa lapsen täysin erilainen temperamentti omaansa? 
Kuva: Pexels/ Ketut Subiyanto

Jokainen lapsi on yksilö ja heillä kaikilla on omanlaisensa temperamentti. Se tarkoittaa yksilöllisyyttä ja sitä, että kullakin ihmisellä on synnynnäinen ja tyypillinen tapa käyttäytyä ja toimia.

Temperamenttinen sanaa käytetään arkikielessä usein kuvaamaan ihmisen räiskyvää ja voimakasta luonnetta. Kuitenkin sana temperamentti sisältää kaikenlaiset synnynnäiset käyttäytymis- ja reagoimistyylit: yksi on luonnostaan vilkas, toinen ilmaisee itseään voimakkaasti, kun taas kolmas on rauhallinen ja hillitympi.

Oman lapsen temperamentin tunteminen voi auttaa vanhempaa kunnioittamaan ja ymmärtämään lapsen yksilöllisyyttä. Temperamentin tunnistettuaan, vanhempi pystyy tukemaan lapsen kasvussa ja kehityksessä parhaiten. Lisäksi se auttaa ymmärtämään haasteellisia tilanteita, sisarusten välisiä eroja ja omia tunteitaan lasta kohtaan.

Lapsen ja vanhemman temperamentin yhteensovittaminen

Lapsen kehitykselle merkityksellistä on, kuinka lapsen ja vanhemman temperamentit sopivat keskenään yhteen. Voimakastahtoinen lapsi ei hätkähdä räiskyvän vanhemman kovaäänisyyttä ja nopeaa tempoa. Kun taas rauhallisempi ja hillitympi lapsi tarvitsee seesteisempää yhdessäoloa.

Jotkut lapset ovat temperamentiltaan haastavampia kasvattaa kuin toiset. Sisarusten kesken vanhemman mielestä joku lapsista on helpompi kuin toinen. Tietynlaisella temperamentilla varustettu lapsi voi vaatia kasvattajalta erityistä paneutumista ja lähestymistapaa ujouden, levottomuuden tai vilkkauden takia.

Suoralta kädeltä ei voi sanoa millaiset temperamenttityypit tulevat toimeen paremmin arjessa keskenään. Rauhallinen vanhempi saattaa jaksaa toimia kärsivällisesti vilkkaan lapsensa kanssa ja pitää lapsen temperamenttia mukavana vastakohtana omalle tasaisuudelleen. Siksi onkin tärkeää, että vanhempi tutustuu lapseensa ja itseensä sekä löytää sitä myöten parhaat toimintatavat kunkin lapsen kanssa.

Erilaisten temperamenttien ymmärtäminen auttaa vanhempaa reagoimaan sopivalla tavalla. Hitaasti lämpenevän lapsen täytyy saada tietää etukäteen tulevat asiat. Hänelle tulee antaa aikaa sopeutua muutoksiin.

Vastaavasti, jos pystyt ennakoimaan aktiivisen ja hajamielisen lapsen ongelmia, voit vähentää negatiivisten tunteenpurkauksien todennäköisyyttä. Tällaiselle lapselle pitkä automatka ilman säännöllisiä pysähdyksiä ja mielenkiintoista toimintaa johtaa suurella todennäköisyydellä häiriökäyttäytymiseen.

“Lapsensa temperamentin tunnistamisella vanhemmat voivat oivaltaa, etteivät vaikkapa haastavan lapsen oikut johdukaan vääränlaisesta kasvatuksesta vaan lapsen temperamentista. Tämä oivallus auttaa vanhempia suhtautumaan lempeämmin lapsen tapaan olla,” lastenneuvolapsykologi Tiina Virta kuvailee.

Koska jokainen lapsi on erilainen, vanhemman tulee räätälöidä kasvatustyylinsä sopimaan kunkin lapsen yksilöllisten tarpeiden ja temperamentin mukaan. Mikäli vanhemman kasvatustyyli sopii hyvin yhteen hänen lapsensa luonteen kanssa, kokee lapsi tutkitusti puolet vähemmän ahdistuksen ja masennuksen oireita.

Ovatko sinun ja lapsesi temperamentit keskenään erilaiset? Kuinka voisit sovittaa ne paremmin yhteen?

Lähteet: Great Schools, MLL, Parent map, YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *