Pitääkö lapsen kanssa ulkoilla joka päivä?

Kuva: Pexels/ Oleksandr Pidvalnyi

Uusien liikuntasuosituksien mukaan alle 8-vuotiaiden lasten tulisi liikkua päivittäin kolme tuntia. Liikunnan tulisi muodostua niin kevyestä kuin kovasta fyysisestä aktiivisuudesta sekä reippaasta ulkoilusta. Osa liikunnasta toteutuu yleensä varhaiskasvatuksessa ja osa kotona.

Yleinen harhaluulo on, että nykyajan lapset liikkuisivat riittävästi. Kuitenkin yli 90 prosenttia 7-17-vuotiasta liikkuu liian vähän. Myös pienistä lapsista vain osa liikkuu suositusten mukaisesti.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan lapsen kanssa tulisi ulkoilla päivittäin. Vanhemman oma laiskuus ei ole syy viettää koko päivää sisällä. Nykyään vaatteet ja kengät ovat niin hyviä, että edes huono sääkään ei ole este ulkoilulle.

Kovalla pakkasella pienten lasten ulkoilu on jätettävä väliin. Tällöin on parempi järjestää lapsille esimerkiksi jumppatunti olohuoneessa. Myös sisäliikuntapuistot ovat kiva vaihtoehto.

Ulkona leikkimisen hyödyt lapselle

Nykyajan lapset viettävät suuren osan vapaa-ajastaan sisätiloissa älylaitteiden parissa tai videopelejä pelaten. Vanhemmallekin voi olla helpompaa, jos lapsi leikkii kotona sisällä, eikä häntä tarvitse juurikaan vahtia. Valitettavasti lapsi jää tällöin ilman ulkona leikkimisen ilo ja hyötyjä.

Ulkoilun positiiviset terveysvaikutukset hyödyttäisivät myös vanhempia. Tutkimusten mukaan ulkona touhuaminen ja leikkiminen parantavat terveyttä ja siitä pitävät kaikenikäiset lapset.

Koska lasten ulkoilu on liian vähäistä, he ovat erkaantuneet luonnosta. Se on aiheuttanut lapsille käytöshäiriöitä. Sen on huomattu liittyvän keskittymiskyvyn puutteeseen, ahdistukseen, ylivilkkauteen ja liikalihavuuteen. Onneksi ongelmien korjaaminen on helppoa: lasten tulee vain viettää enemmän aikaa ulkona ja luonnossa.

Metsässä puiden lomassa juokseminen, raittiin ulkoilman hengittäminen ja lintujen tarkkailu ovat tärkeitä kokemuksia lapsille. Ulkona leikkiminen rentouttaa ja antaa aivojen levähtää älylaitteiden ja pelien aiheuttamasta hälystä. Se parantaa lasten keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta, parantaa lasten fyysistä kehitystä ja motorisia taitoja. Fyysinen aktiivisuus poistaa stressiä ja jännitystä sekä vapauttaa energiaa. Ulkoilun jälkeen lapset saapuvat kotiin rauhoittuneena ja nukkuvat yönsä hyvin.

Ulkoilu saa mielikuvituksen ja luovuuden liikkeelle. Mikäli ulkona on muitakin lapsia, sosiaaliset taidotkin paranevat.

Ulkoilun myötä lapsen vastustuskyky paranee bakteereja ja viruksia vastaan. Auringonvalo on tärkeää D-vitamiinin ja kalsiumin muodostumiselle vahvistaen lasten kehittyviä luita.

Luonnosta nauttiminen

Ulkoilu ja luonnossa oleminen ovat turvallisia aktiviteetteja. Mitä aikaisemmin jaat luontokokemukset vauvasi kanssa, sitä todennäköisemmin hän kehittää siihen elinikäiseen rakkaussuhteen.

Vauvat ja taaperot voivat nauttia luonnosta: ota vauva kantoliinaan tai vaunuihin ja käykää kävelyllä metsässä tai puistossa piknikillä. Tällöin lapsi voi nauttia luonnon tuoksuista, kasveista sekä linnunlaulusta.

Ulkoiletteko lapsen kanssa päivittäin? Millaisten syiden takia teillä jää päivittäinen ulkoilu väliin?

Lähteet: Askel terveyteen, Healthy children, Ilta-lehti, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.