Vanhemmuuden jakaminen eron jälkeen – kuinka selvitä haasteista?

red neon signage
Kuva: Marah Bashir

Erotilanne on aina haastava monilla tavoilla. Kun kuviossa on mukana lapsia, tilanne saattaa olla entistä vaikeampi. Vaikka ex-puoliso kuinka ärsyttäisi itseä, lasten takia kannattaa yrittää tulla toimeen myös eron jälkeen.

Perhettä perustaessa kukaan ei suunnittele joskus eroavansa. Ero on muutoinkin usein surullinen asia, ja jos lapsiakin on jo hankittu yhdessä, tilanne voi silloin tuntua vielä vaikeammalta. Vanhemman mielessä saattaa liikkua monenlaisia ajatuksia liittyen epäonnistumiseen ja kenties myös lasten pettämiseen, kun ydinperhe hajoaa. Monessa tapauksessa kuitenkin tilanne on sellainen, että ero on lopulta kaikille osapuolille paras ratkaisu.

On ymmärrettävää, että mieli on maassa eron jälkeen. Oman selviämisen lisäksi on tärkeää keskittyä myös siihen, kuinka tilanteesta voi tehdä mahdollisimman sujuvan lasten kannalta. Vaikka tuntuisi aluksi vaikealta olla tekemisissä entisen puolison kanssa, kannattaa yrittää pitää hyvät puhevälit siinäkin tapauksessa, että ex-puoliso ei kykenisi yhtä aikuismaiseen käytökseen. Jos vanhempien keskinäinen kanssakäyminen on pelkkää riitaa, pahimmassa tapauksessa lapset ottavat tästä mallia sen suhteen, kuinka aikuiset käyttäytyvät keskenään ja saattavat itse aikuisiksi kasvettuaan käyttäytyä samoin.

Ex-puolisoon voi suhtautua kuin liikekumppaniin

Jos välit ex-kumppanin kanssa ovat kireät, tilanteessa saattaa auttaa, jos suhtautuu ex-puolisoon kuin tietynlaiseen liikekumppanuuteen. Liikekumppaneista ei tarvitse pitää henkilökohtaisella tasolla, mutta heitä kohtaan tulee käyttäytyä kohteliaasti. Vanhempien ollessa kyseessä liikekumppanudella on varsin selkeä päämäärä, yhteisten lasten hyvinvointi. Tämä päämäärä on paljon helpompi saavuttaa silloin, kun välit entisen puolison kanssa ovat toimivat ja kohteliaat.

Kun keskittyy vain tavoitteisiin, on helpompaa pitää suhde neutraalina. Jos tuntuu vaikealta kommunikoida ex-kumppanin kanssa kasvokkain, voi kommunikaation alkuvaiheessa hoitaa puhelimessa tai viesteillä. Tämä vaihtoehto on paljon parempi kuin avoin riitely.

Suojele lapsia aikuisten välisiltä konflikteilta

Jos sinun on käytävä vaikea keskustelu ex-puolison kanssa, jonka epäilet mahdollisesti voivan johtaa konfliktiin, on parasta käydä tällaiset keskustelut kahden kesken niin, että lapset eivät niitä kuule. Keskustelun aikana on parasta pitäytyä faktoissa ja pyrkiä välttämään nimittelyä ja syytöksiä, vaikka tunteet saattavatkin olla pinnassa.

Muista, että lapsesi hyvin todennäköisesti rakastaa molempia vanhempiaan, vaikka ette enää olisi yhdessä. Älä siis lapsen edessä puhu negatiiviseen sävyyn ex-puolisosta, vaikka kuinka tekisi mieli päästää höyryjä pihalle. Tällaisessa tilanteessa kannattaa mieluumin puhua vaikkapa ystävälle, joka pystyy tukemaan ja jolle voi vuodattaa turhautumistaan vapaammin kuin lasten kuullen.

Lähde: Raising Children

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.