Miksi ihminen toisinaan ottaa asiat liian henkilökohtaisesti?

Miksi ihminen toisinaan ottaa asiat liian henkilökohtaisesti?
Kuva: Artem Kovalev

Me ihmiset olemme sosiaalisia olentoja, joille on tyypillistä halu tulla hyväksytyksi muiden silmissä. Tästä johtuen muiden meihin kohdistama kritiikki voi tuntua välillä todella pahalta.

On normaalia pahastua tällaisista asioista silloin tällöin, mutta jos mielipaha alkaa laueta jo varsin pienistä huomautuksista tai jos mieli on maassa päivittäin sen takia, että pelkää muiden ajattelevan itsestä negatiivisesti, kannattaa asialle tehdä jotain.

Mikä saa aikaan sen, että ihminen ottaa asiat liian henkilökohtaisesti?

Negatiivinen “yksinpuhelu”

Yksinpuhelulla ei tässä tarkoiteta niinkään ääneen tapahtuvaa puhetta, vaan äänetöntä keskustelua itsemme kanssa. Saatamme jatkuvasti tiedostamattamme kertoa itsellemme, ettemme ole riittävän hyviä, tai että pieleen menneet asiat ovat aina meidän syytämme. Jos oma käsityksemme itsestämme on jo valmiiksi negatiivinen, saatamme helpommin tulkita muiden neutraalejakin ilmaisuja negatiivisiksi.

Lapsuuden trauma

Jos emme lapsuudessamme ole saaneet riittävää emotionaalista tukea tai jos olemme kokeneet liiallista syyttelyä, tämä saattaa aiheuttaa sen, että koemme aikuisenakin “ansaitsevamme” haukkumista ja nöyryyttämistä. Saatamme tällöin toisinaan tulkita muiden puheet virheellisesti arvosteleviksi, vaikka ne eivät ole sitä.

Perfektionismi

Perfektionisti pyrkii aina täydellisyyteen, eikä mikään tätä vähempi riitä. Kuten kaikki tiedämme, täydellisyyden saavuttaminen on usein hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta. Tämän takia perfektionisti on harvoin tyytyväinen, mikä saattaa aiheuttaa hänelle ahdistuksen tunnetta. Hän on myös tämän takia varsin herkkä muiden arvostelulle.

Stressi ja väsymys

Stressaantuneita ihminen on usein äärimmäisen herkkä muiden arvostelulle. Vaikka toiset eivät tarkoittaisi kommenteillaan mitä pahaa, stressaantuneena ihminen saattaa ylitulkita asioita ja kokea muiden arvostelevan itseään silloinkin, kun nämä eivät sitä tee.

Emotionaalinen herkkyys

Toiset ihmiset ovat emotionaalisesti huomattavasti herkempiä kuin toiset. Emotionaalisesti herkän ihmisen on usein vaikeaa suhtautua muiden esittämään kritiikkiin kevyesti ja hän saattaa masentua helposti toisten arvostellessa häntä.

Mistä tietää, että ottaa asiat liian henkilökohtaisesti?

Jos koet usein tarvetta pyytää anteeksi, koet tarvetta miellyttää muita ihmisiä, sinun on vaikeaa sanoa ei tai jos sinusta tuntuu, että et voi kokea oloasi hyväksi ellet kuule positiivisia asioita itsestäsi, saatat kuulua siihen ihmisryhmään, joka ottaa asiat liian henkilökohtaisesti.

Herkkyys on arvokas ja kaunis ominaisuus ihmisessä, mutta liika herkkyys voi aiheuttaa ihmiselle ahdistusta. Tällöin kannattaa opettaa itsensä ajattelemaan, että kaikkia ei voi eikä tarvitse miellyttää. Meitä ihmisiä on miljardeja tällä planeetalla, on mahdotonta miellyttää jokaista. Jos tämän ajatuksen pystyy sisäistämään ja ymmärtää olevansa arvokas juuri sellaisena kuin on, se usein rentouttaa mieltä ja auttaa olemaan välittämättä liikaa muiden mielipiteistä.

Lähde: Verywell Mind

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *