Voiko platoninen parisuhde olla onnellinen?

woman riding on back of man
Kuva: Carly Rae Hobbins

Suhteen alkuvaiheessa tavallisesti intohimo on voimakasta. Usein ajan kuluessa tässä tapahtuu jonkinlainen muutos. Ei toki aina, jotkut parit onnistuvat säilyttämään intohimon suhteen jokaisella osa-alueella. Jos fyysinen romantiikka katoaa kokonaan, suhteen usein sanotaan muuttuneen platoniseksi. Voiko suhde olla onnellinen ilman fyysistä yhteyttä?

Kaikille ihmisille fyysinen puoli ei ole tärkeintä suhteessa. Varsinkin, jos on oltu pitkään yhdessä, suhde on saattanut muuttua enemmän kaverilliseksi kuin romanttiseksi kumppanuudeksi. Jos näin käy, siinä ei ole mitään vikaa, niin kauan kuin molemmat ovat tyytyväisiä tilanteeseen. Jos tunteet eivät ole molemmilla samanlaiset tämän asian suhteen, ajan kanssa on suuri riski sille, että suhde ei enää täytä molempien odotuksia ja pari saattaa jopa erota.

Toisaalta on paljon sellaisia pareja, varsinkin vanhemmissa ikäluokissa, joiden yhteiselo muistuttaa ulkopuolisen silmissä enemmän rakkaiden ystävysten yhteiseloa kuin romanttisten partnereiden. Kymmeniä vuosia yhdessä ollut pari saattaakin kokea toisen enemmän ystäväksi kuin romanttiseksi kumppaniksi. Niin kauan kuin molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä oloonsa ja suhteeseen, asiat ovat hyvin. Kukaan ei ulkopuolelta voi määrätä, millainen parisuhde kenellekin sopii, vain suhteessa olevat osapuolet itse voivat tämän määrittää.

Rakastaa voi myös ilman fyysistä intohimoa

Platonisessa suhteessa olevat henkilöt kokevat usein toisiaan kohtaan kunnioitusta, rakkautta ja välittämistä, vaikka fyysinen intohimo puuttuukin. Moni kokee, että tällaisessa suhteessa on turvallinen ja hyvä olo, eikä edes kaipaa romanttisen suhteen tunnekuohuja kuvioon mukaan. Usein platonisessa suhteessa elävät kokevat elämänsä rennommaksi, koska suhteeseen ei kuulu esimerkiksi epävarmuutta fyysisestä suoriutumisesta makuuhuoneen puolella tai mustasukkaisuutta, joka usein myös juontaa juurensa epävarmuudesta.

Platonisessa suhteessa elävien ihmisten on usein helpompi tutustua erilaisiin puoliin itsessään ja kumppanissaan. Platoninen suhde voi myös olla intiimi. On täysin mahdollista kokea voimakasta yhteenkuuluvaisuuden ja läheisyyden tunnetta jotakuta tiettyä ihmistä kohtaan ilman, että kyseessä on romanttinen rakkaus.

Joskus platoninen suhde voi olla myös fyysinen

Joissakin tapauksissa platonisessa suhteessa voi myös olla fyysistä kanssakäymistä. Tällöin saatetaan viitata esimerkiksi läheisiin ystäviin, jotka saattavat harrastaa seksiä ilman, että ovat keskenään romanttisessa suhteessa. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että molemmat osapuolet tuntevat olonsa hyväksi ja turvalliseksi. Ennen kuin tällaiseen suhteeseen ryhtyy, on hyvä pohtia itselleen selväksi, mitkä ovat omat rajat ja tämän jälkeen keskustella asiasta ystävän kanssa ja varmistaa, että olette samalla sivulla.

Platoninen suhde voi olla hyvin onnellinen ja palkitseva suhteen osapuolille. Tärkeintä on, että ihminen on juuri sellaisessa suhteessa, joka itsestä tuntuu hyvältä. Myös kumppanin on oltava samoilla linjoilla suhteen laadusta, jotta pettymyksiä ei tule. Parhaimmillaan platoninen suhde voi olla läpi elämän kestävä onnellinen kumppanuus.

Lähde: Insider

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)