Voiko lapsesta tulla patologinen valehtelija?

Voiko lapsesta tulla patologinen valehtelija?
Kuva: pexels/ Juan Pablo Serrano Arenas

Valehtelu voi kuulua lapsen normaaliin kehitykseen. Joskus kova valehtelu voi kuitenkin olla merkki ongelmasta.

“Tutkimuksellisella tasolla tiedetään, että moni patologinen valehtelija on kertonut aloittaneensa valehtelemisen varhaisella iällä. He ovat huomanneet, että on tehokkaampaa valehdella, kuin argumentoida tehokkaasti. Pyrkimys on päästä epämiellyttävästä tilanteesta mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti pois. Lapsena on huomattu, että on hyödyllisempää sanoa, että ei ollut omenavarkaissa, kuin ruveta perustelemaan, minkä takia varasti omenan, ” kertoo kriminaali- ja oikeuspsykologian dosentti Helinä Häkkänen-Nyholm.

Lapsen valehtelu

Valehtelu on kehityksen kannalta normaalia kaiken ikäisille lapsille. Valehtelu antaa lapsille mahdollisuuden testata toden ja tarun välisiä rajoja, suojella itseään tekojensa seurauksilta sekä ymmärtää paremmin muita ihmisiä.

Jos lapsen valehtelu kuitenkin täyttää seuraavat merkit, saattaa se olla ongelma:

1. Lapsi valehtelee ilman näkyvää syytä.

2. Hänellä esiintyy muita persoonallisuusongelmia, kuten empatian puutetta ja voimakasta raivoa.

3. Lapsi valehtelee manipuloidakseen tai hallitakseen toisia.

4. Hän valehtelee ikätovereitaan enemmän.

5. Lapsi jatkaa valehtelua, vaikka se häiritsee ihmissuhteita.

6. Valehteleminen pahenee jatkuvasti.

Lapset saattavat valehdella kohottaakseen itsetuntoaan ikätovereiden silmissä. Lapsen valehtelu voi olla myös kokeilun halua uudesta taidosta iän myötä. On myös kuitenkin mielenterveysongelmiin viittaavia valehtelun syitä: niitä voivat olla persoonallisuushäiriöt, muut mielenterveysongelmat, trauma, pahoinpitely tai ahdistus.

Millainen on patologinen valehtelija?

Patologinen valehtelu on varhaislapsuudessa kehitetty selviytymismekanismi, joka liittyy usein johonkin mielenterveyshäiriöön, kuten persoonallisuushäiriöön. Se voi johtua traumaattisesta kokemuksesta. Patologinen valehtelija valehtelee yleensä tavoitteellisesti.

Patologiset valehtelijat eivät yleensä kunnioita toisten oikeuksia tai tunteita. He ovat manipuloivia ja viekkaita. He keksivät mitä älyttömämpiä tarinoita, joita muokkaavat ajan myötä ja uskovat omiin valheisiinsa. Patologiset valehtelijat ovat menettäneet otteensa todellisuudesta. Heitä on myös lähes mahdotonta saada kiinni itse teosta, sillä he ovat erittäin taitavia valehtelijoita. Mutta jos he jäävät kiinni, niin he puolustautuvat välittömästi, eivätkä myönnä valehdelleensa. Totuudella ei ole heille mitään arvoa.

Lapsesta voi siis periaatteessa tulla patologinen valehtelija, koska sen oireet alkavat jo lapsuudessa. Suurin osa lapsista lopettaa valehtelemisen iän myötä. Jos olet kuitenkin huolissasi lapsesi valehtelusta, niin kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Oletko huolissasi lapsesi valehtelusta? Saitko artikkelista vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin?

Lähteet: Good therapy, Medicine net ja Studio 55,

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *