10 lapsille kerrottua valhetta – Tunnistatko itsesi?

10 lapsille kerrottua valhetta – Tunnistatko itsesi?
Kuva: Pexels/ cottonbro studio

Vanhemmat joutuvat joskus narraamaan lapsiaan valkoisilla valheilla. Vanhempi saattaa esimerkiksi väittää, ettei neuvolan rokotepiikki satu, tai että joulupukki on olemassa.

Se on asia erikseen, olisiko vanhemman parempi kertoa asiat aina mahdollisimman totuudenmukaisesti. Millaisia valkoisia valheita vanhemmat sitten keksivät?

1. Kieroon katsominen

Vanhemmat ovat väittäneet, että jos katsoo kieroon, niin silmät jäävät siihen asentoon. Toinen tuttu väittämä on, että jos naamaa vääntää, niin se voi jäädä vääntyneeksi.

2. Keskisormen näyttäminen

Melko radikaali tapa saada lapsi lopettamaan keskisormen näyttäminen on väittää, että jos näytät keskisormea, se muuttuu mustaksi ja tippuu pois.

3. Veteen meneminen

Veteen ei saa mennä yksin, koska siellä siellä asuu “näkki” tai muu hirviö.

4. Mikroaaltouuni

1990-luvulla mikroaaltouuniin liittyi melkoisia ennakkoluuloja. Sen lasin tuijottamisen kerrottiin aiheuttavan syöpää. Naama kiinni mikroaaltouunin lasissa ei edelleenkään kannata ruoan valmistumista seurata. Nykyaikaiset mikrot eivät kuitenkaan aiheuta syöpää tai muuta vaaraa.

5. Kylmällä kivellä istuminen

Kylmällä kivellä istuminen aiheuttaa pissatulehduksen: tämä urbaanilegenda on edelleen monessa paikassa kuultua. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

6. Hedelmäpuun siemen

Monet vanhemmat ovat väittäneet, että hedelmäpuun siemenen nielaiseminen aiheuttaa sen, että lapsen vatsassa alkaa kasvaa puu. Toinen hedelmäpuun siemeneen liittyvä väittämä on, että siemenestä kasvaa vauva.

7. Tontut

Etenkin joulun alla lapsille kerrotaan, että tontut kurkkivat ikkunan takaa ovatko lapset kiltisti. Toinen valhe on, että joulupukki ei tuo lahjoja, mikäli lapsi ei ole nätisti.

8. Poliisi

Kuinka moni lapsi onkaan kuullut, että vanhempi väittää soittavansa poliisille, mikäli lapsi ei käyttäydy kunnolla? Onneksi lapset eivät tiedä, että poliiseja ei takuulla kiinnosta, jos naapurin pikkuinen Marja-Terttu leikkii ruokansa kanssa.

9. Pitkä nenä

Lapsille on väitetty, että mikäli hän valehtelee, niin nenä kasvaa pituutta aivan kuin pinokkiolla.

10. Piirustusten kehuminen

Tämä on joulupukin lisäksi ehkä valheista klassisin. Vanhempi kehuu lapsen piirustusta todella hienoksi, mutta tekee heti perään jatkokysymyksen “Mitä se esittää?” Eli todellisuudessa vanhempi ei saa edes selvää, mitä piirustuksessa on.

Oliko kaikki esimerkit valheista sinulle tuttuja? Mistä sinä olet valehdellut lapselle?

Lähteet: Ilta-Sanomat

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *