Jotkut oppivat vasta vanhemmuuden myötä kokkaamaan itse

Jotkut oppivat vasta vanhemmuuden myötä kokkaamaan itse
Kuva: Alyson McPhee

Vanhemmuus tuo mukanaan monenlaisia uusia asioita. Toki järisyttävintä on uusi pieni ihminen ja kaikki äitiyteen tai isyyteen liittyvät uudet kokemukset ja oivallukset. Usein vanhempi joutuu vanhemmuuden alkuvaiheessa opettelemaan myös monia sellaisia taitoja, joita hänellä ei aiemmin ole ollut. Eräs esimerkki tästä on ruoanlaiton monet ulottuvuudet.

Monet ihmiset rakastavat ruoanlaittoa ja ovat siinä taitavia, vaikka eivät olekaan vanhempia. Nykyään on kuitenkin myös paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole lapsuudenkodissaan oppineet ruoanlaittotaitoa. Omat vanhemmat ovat saattaneet olla niin kiireisiä, että perheessä on suosittu mikroruokia alusta asti itse valmistettujen aterioiden sijasta. Pahimmillaan perhe ei välttämättä edes ehtinyt kerääntyä saman pöydän ääreen päivittäin.

Entisaikaan oli tavallisempaa, että lapset, varsinkin tytöt, oppivat ruoanlaittotaidon omalta äidiltään. Tänä päivänä tämä ei enää ole lainkaan itsestäänselvä asia. Päinvastoin, nykyaikana ihmiset usein ovat töiden, harrastusten ja muiden arjen asioiden takia niin kiireisiä, että varsinkin yksin asuvan sinkun ei välttämättä tule valmistettua juurikaan ruokaa itse. Nykyään kaupoissa on tarjolla paljon valmisruokia, osa jopa hyvin maukkaita ja ravitsevia, joten houkutus suosia mikroruokia itsetehdyn kustannuksella on usein suuri.

Kun ihminen sitten löytää elämänkumppanin ja päätetään yhteistuumin perustaa perhe, eräs merkittävä muutos saattaa olla, että ihmisen on viimeistään nyt käytännössä pakko opetella valmistamaan ruokia edes jollakin tasolla taatakseen lapselleen riittävän monipuolisen ravinnon. Vaikka itse ei kokisi suurta intohimoa ruoanlaittoa kohtaan, monelle vanhemmalle on silti tärkeää, että oman lapsen lapsuudenkoti on paikka, jossa syödään muutakin kuin vain mikroruokaa. Kun lisäksi voi säästää pitkän pennin tekemällä ruoat itse valmisruokien ostamisen sijaan, on koossa jo varsin monta motivaattoria, jotka kannustavat tuoretta vanhempaa opettelemaan ruoanlaittoa.

Ruoanlaitto perheen kanssa voi lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta

Ruoanlaitto yhdessä lapsen kanssa voi olla todella hauska kokemus. Moni vanhempi sanookin, että vaikka hän ei ollut millään lailla kiinnostunut ruoanlaitosta ennen lapsen saamista, lapsen syntymän jälkeen hän on löytänyt itsestään uinuvan kokin ja taikoo nykyään harva se päivä jännittäviä uusia ruokalajeja perheensä päivällispöytään.

Toki näin ei käy kaikille. On monia vanhempia, jotka kokevat ruoanlaiton perheelle yhtenä tylsimmistä taloustöistä. Tällaisessakin tilanteessa kannattaa pyrkiä näkemään ruoanlaitto mahdollisuutena yhteiseen hauskaan hetkeen sen sijaan, että sen näkee välttämättömänä pahana. Lapselle voi alkaa opettamaan ruoanlaittoa jo varhaisesta iästä alkaen, jotta hänelle kertyisi asiasta omaa kokemusta ja hän aikanaan osaa itsekin tehdä maukasta ruokaa perheelleen.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *