Huomioi nämä kun nukutat talvella vauvaa ulkona!

Kuva:Pexels/ Absalom Robinson

Suomessa lapset ovat nukkuneet kautta aikojen ulkona myös talvisin. Ulkona nukuttamisessa täytyy ottaa huomioon sääolosuhteet, vauvan terveydentila ja pukeutuminen. Raittiissa ulkoilmassa nukuttaminen on jopa suositeltavaa.

Tutkimusten mukaan vauvat nukkuvat ulkona kolme kertaa pidempään kuin sisällä. Raitis ilma lisää vastustuskykyä, parantaa ruokahalua ja herättyään lapset ovat aktiivisempia.

On kuitenkin ihan yhtä hyvä keino nukuttaa vauvaa sisällä, jos se sopii perheelle paremmin. Tällöin ulkoilun voi hoitaa vauvan ollessa hereillä.

Vauvan nukkuminen ulkona talvella

Talvivauvaa tulee totuttaa kylmään ulkoilmaan asteittain: käykää ensin ulkona 15 minuuttia ja toisella kerralla 30 minuuttia. Voitte pikkuhiljaa lisätä ulkonaoloaikaa. Talvella pakkassäällä ulkoilut tulisi aloittaa vasta parin viikon ikäisen vauvan kanssa. Pakkasrajana suositellaan yleisesti 10 pakkasastetta.

Tuuli lisää pakkasen purevuutta huomattavasti, joten se tulee ottaa huomioon ulkoilua suunniteltaessa. Mikäli mahdollista vaunut tulisi sijoittaa tuulelta ja sateelta suojaisaan paikkaan.

Kun vauvaa nukutetaan ulkona, tulee vauvan vointia seurata, ettei hänelle tule liian kylmä tai kuuma. Vauvan niskasta on hyvä kokeilla ruumiinlämpöä. Jos niska vaikuttaa kuumalta tai hikiseltä, on vauvalla luultavasti liikaa vaatetta. Hyvävointiset vauvat yleensä ilmaisevat itkulla, jos heillä on liian kuuma tai kylmä. Itkuhälytin on oiva apuväline, kuullaksesi itkun myös sisälle.

Ei kuitenkaan riitä, että tarkkailet vauvan lämpötilaa vain niskasta. Sinun tulee huomioida tuntuvatko raajat liian kylmiltä, kun päiväunien jälkeen riisut vauvan vaatteita. Näin osaat tarvittaessa pukea vauvalle ensi kerralla enemmän vaatekerroksia.

Vauvan pukeminen ulos talvella

Aloita pukemalla alus- ja päällysvaatteet. Laita sitten villahaalari tai fleecepuku. Sen jälkeen valitse toppapuku. Tarvittaessa laita vauva vielä makuupussiin pakkasasteista riippuen. Ota huomioon kuitenkin, että vauvalle ei tule liian kuuma. Valitse hattu, joka istuu hyvin ja suojaa korvia kunnolla. Laita myös käsiin ja jalkoihin tumput ja töppöset.

Tarvittaessa suojaa poskia, nenää ja huulia voiteella. Kysy tähän apteekista neuvoa. Muista rasvata kasvot myös ulkoilun jälkeen. Vaunuihin voit lisäksi laittaa ylimääräisen villapeiton. Voit myös suojata vaunujen suuaukon harsolla, pehmentääksesi vauvan hengitysilmaa.

Mitä tulee lastenvaunuihin, ne tulisi eristää hyvin myös alta, jotta kylmä tuuli ei pääse sisään. Tähän sopii esimerkiksi lampaannahka. Yksi keino on leikata patjasta palanen vaunujen pohjalle.

Onko talvivauvan pukeminen mielestäsi helppoa? Nukutaanko teillä päiväunet ulkona vai sisällä?

Lähteet: Hyvä Kysymys ja Rulla vagn

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.