ADHD-lapsen vanhempien tukeminen on tärkeää

ADHD-lapsen vanhempien tukeminen on tärkeää
Kuva: Pexels/ Julia M Cameron

ADHD-haasteisen lapsen kanssa arki voi olla ajoittain raskasta. Siksi myös vanhemmat tarvitsevat tukea ja tietoa.

Tutkimusten edetessä vanhempi saattaa huomata itsellään samanlaisia piirteitä kuin hänen lapsellaan on. ADHD on nimittäin perinnöllistä. Mutta on myös vanhempia, jotka eivät ymmärrä heilläkin olevan ADHD.

Aikuisten ADHD-diagnosoimisen ympärillä on edelleen paljon väärinkäsityksiä ja ymmärryksen puutetta. Monilla vanhemmilla hoidetaan todennäköisemmin masennusta kuin ADHD:ta, kertoo kliininen psykologi Mark Stein.

Ongelma on valitettava, koska ADHD:n hoitaminen niin vanhemmalla kuin lapsella hyödyttäisi molempia osapuolia. Lisäksi se auttaisi vanhempia jaksamaan paremmin erityislapsensa hoitamista ja kasvattamista.

Keinoja vanhempien tukemiseksi

Vanhempien positiiviset odotukset omaa lastaan kohtaan vähentävät negatiivisia tunteita. Se auttaa vanhempia näkemään myös lastensa taidot ja heidän tulevaisuuden myönteisenä.

Positiivinen ajattelu voi parantaa muiden hoitojen tuloksia ja lisätä motivaatiota niissä pysymiseksi.

Korosta elämässäsi olevia hyviä asioita. Huonompinakin päivinä voit löytää asioita, jotka ovat hyvin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi se, että perusasiat toimivat, ruoka on maittavaa tai käyt rohkaisevan keskustelun jonkun kanssa.

Odota lapsesi pärjäävän työelämässä. Lapsen koulunkäynnin haasteista huolimatta on monia töitä, joissa ADHD-ihmiset pärjäävät hyvin. Lapsena liiallinen äänessä oleminen ja kyvyttömyys istua paikoillaan voivat olla ADHD:n oireita. Tällainen laajemman näkökulman ottaminen voi antaa vanhemmille toivoa, että kouluajan haasteet ovat myöhemmin voitettavissa.

Etsi kaikki tieto, mitä voit saada ADHD:sta. Muista kuitenkin olla tarkka, mistä lähteestä tietoa etsit. Kaikki tieto ei ole faktaa, mitä netistä löytyy tai sosiaalisessa mediassa lukee.

Älä tuhlaa rajallista energiaasi itsesyyttelyyn. ADHD on häiriö aivojen tietyllä alueella ja on yleensä perinnöllistä. Se ei johdu huonosta vanhemmuudesta tai kotiympäristöstä.

Hanki vertaistukea. Vain toinen erityislapsen vanhempi voi ymmärtää, millaista on elää tällaisen lapsen vanhempana. Siksi vertaistuen löytäminen on tärkeää. Voit etsiä sopivia vertaistukiryhmiä tai löytää kohtalotovereita sosiaalisesta mediasta.

Hanki tarvittaessa ammattiapua. Voit kaivata esimerkiksi keskustelutukea tai tarvita vinkkejä ADHD-lapsen kanssa elämiseen, jolloin sinun on hyvä turvautua ammattiapuun.

Onko perheessäsi ADHD-oireisia tai diagnoosin saaneita perheenjäseniä? Aiotko kokeilla artikkelissa mainittuja vinkkejä?

Lähteet: Chadd, Child mind institute ja Psychology Today

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *