Hauskoja ja hyödyllisiä Mindfulness-harjoitteita lapsille ja vanhemmille

selective focus photography of woman holding yellow petaled flowers
Kuva: Lina Trochez

Tässä artikkelissa esitellään konkreettisia ja hauskoja harjoitteita, joiden avulla voi opettaa itseään ja lastaan olemaan läsnä hetkessä ja rentoutumaan.

Nykymaailma on kiireinen paikka. Pysähtymisen taito on tärkeää oman jaksamisen kannalta. Ihminen jaksaa henkisesti tai fyysisesti vaativia suorituksia vain, jos hän pitää huolen siitä, että pääsee välillä palautumaan. Työelämä on muuttunut aiempaa vaativammaksi, eikä palautumiseen välttämättä aina muisteta kiinnittää tarpeeksi huomiota. Jos ihminen ei jo nuorena opi palautumisen tärkeyttä, hän saattaa myöhemmin elämässään helpommin polttaa itsensä loppuun.

Mindfulness-harjoitteiden suuri suosio selittyy osittain sillä, että ihmiset ovat havahtuneet rentoutumisen ja palautumisen tärkeyteen. Mindfulnessilla tarkoitetaan kykyä keskittyä nykyhetkeen ja sulkea häiriötekijät ulkopuolelle. Mindfulnessiin viitataan usein myös tietoisuustaitoina.

Johns Hopkins All Childrens Hospitalin sivuilla esitellään erilaisia Mindfulness-harjoituksia, joiden avulla voi opetella suuntaamaan tarkkaavaisuutensa käsillä olevaan hetkeen ja harjoittamaan keskittymiskykyään.

“Tietoinen syöminen”

Tämän harjoituksen voi tehdä esimerkiksi appelsiinin kanssa. Voit tehdä harjoituksen yhdessä lapsesi kanssa.

Aloita ottamalla appelsiini käteesi ja pyörittelemällä sitä hetki hitaasti. Miltä appelsiini tuntuu? Voit myös haistella appelsiinia ja havainnoida, miltä se tuoksuu. Keskity aistimuksiin ja sulje muut ajatukset pois mielestäsi. Jos pidät silmiäsi auki, voit myös katsoa appelsiinia ja keskittyä siihen, miltä se näyttää. Onko sen pinta karkean vai pehmeän näköinen?

Kuori appelsiini hitaasti. Keskity siihen, miltä kuoriminen tuntuu. Tuoksuuko appelsiini erilaiselta sisältä kuin ulkopuolelta?

Lopuksi voit maistaa appelsiiinia. Keskity makuun ja sulje muut ajatukset pois. Miltä appelsiini maistuu, miltä se tuntuu kieltä ja poskien sisäpintaa vasten? Pureskele appelsiinia hitaasti ja kiireettömästi, keskittyen tuntemuksiiin.

Voit tehdä yllä olevan harjoituksen myös millä tahansa muulla ruualla. Voitte yhdessä lapsesi kanssa kokeilla erilaisia ruokia ja jutella jälkeenpäin siitä, millaisia tuntemuksia molemmat koitte. Näin lapsi oppii analysoimaan ja kuvailemaan tuntemuksiaan.

“Tietoinen hengittäminen”

Ihminen ei selviä hengissä hengittämättä. Tästä huolimatta harvoin kiinnitämme huomiota hengitykseen. Tietoiset hengitysharjoitukset voivat olla hyvin palkitsevia, koska ne vetävät huomion tehokkaasti elämän perusasioiden äärelle.

Tämän harjoituksen aikana kannattaa istua mukavassa asennossa ja sulkea silmät. Alkuun voi vain tarkkailla hengitystään. Miltä sisään- ja uloshengitys tuntuu eri osissa kehoa? Miten keho liikkuu hengityksen tahdissa?

Istu levollisesti paikallasi tarkastellen hengitykseen liittyviä fyysisiä tuntemuksia eri puolilla kehoasi. Jos ajatuksesi alkavat harhailla muihin asioihin, palauta hellävaraisesti huomiosi jälleen hengitykseen. Jatka näin siihen asti, että tunnet olosi täysin rentoutuneeksi.

Samantyyppisen harjoituksen voi tehdä myös siten, että kiinnittää ruuan ja hengityksen sijasta huomiotaan muihin vastaavanlaisiin asioihin. Lisätietoja ja erilaisia harjoitteita löytyy Johns Hopkins All Childrens Hospitalin sivuilta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.