Näin onnistut elämäntapamuutoksessa pysyvästi – yksi asia keskiössä

Kuva: Unsplash/Alyson McPhee

Elämäntapojen laittaminen remonttiin ja terveellisempien tapojen omaksuminen pysyvästi voi tuntua haastavalta. Kaikki voi kuitenkin olla lopulta kiinni vain pienistä ajattelumalleista.

Etenkin uuden vuoden alussa moni suunnittelee tai aloittaa elämäntaparemontin – uusi vuosi, uusi minä. Ruokavaliota muutetaan terveellisemmäksi, liikuntaa lisätään ja herkut jätetään unholaan. Kun arki kiireineen iskee päälle, voivat vanhat, tutut tavat kuitenkin tulla takaisin ja tehdyn elämäntapamuutoksen vaikutukset katoavat.

Terveystalon ravitsemusterapeutti Sirpa Soini on 12 vuoden ajan auttanut ihmisiä painonhallinnassa. Työnsä ohessa Soini on huomannut, että kun on kyse painonhallinnasta, ihmiset osaavat hyökätä, mutta eivät puolustaa. Tällä hän tarkoittaa sitä, että ihmiset osaavat tehdä elämäntapamuutoksia, mutta eivät saa tehtyä niistä pysyviä.

Soini on tutkinut väitöskirjassaan painonpudotuksessa onnistuneita ja havainnut, että ratkaisevaa on ajattelutavan muutos.

”Painonpudotuksessa onnistuneet eivät ajatelleet, että ’nyt alan dieetille’, vaan ’teen muutoksia loppuelämäni ajaksi’. Eräs nainen kuvaili ajatteluaan minulle kertomalla, kuinka kasetti kääntyi päässä”, hän kertoo tiedotteessa.

Simppeleitä perusjuttuja

Soinin mukaan ajatustavan muutos on keskiössä. Hän toteaa, että kaikki voi olla kiinni pienistä ajattelumalleista, joita ei ole edes pysähtynyt miettimään.

”Monet ovat esimerkiksi heikkona kahvihuoneen herkkuihin. Kun sitten ehdotan pullan puolittamista työkaverin kanssa, voi painonpudottaja kertoa ärsyyntyvänsä ’pullan puolittajista'”, Soini sanoo ja lisää:

”Tässä kohdin ohjaan henkilöä kääntämään ajattelua päinvastaiseen suuntaan ja miettimään, olisiko se sittenkin fiksu tapa, jota voisi itsekin kokeilla ja näin vähentää makeiden syömistä kieltäytymisen sijaan.”

Painonpudotuksessa onnistuneilla oli Soinin tutkimuksessa yhteistä myös se, että he olivat vähentäneet ruoan määrää ja lisänneet liikuntaa. Ei siis mitään kikkakolmosia, vaan simppeleitä perusjuttuja.

”Käytännössä muutoksissa onnistuneet olivat vain vähentäneet herkkujen syömistä, säännöllistäneet ruokarytmiä, pienentäneet annoskokoja ja lisänneet arkiliikuntaa. Perusjutut eivät siis ole hölynpölyä, vaan ratkaisu suurelle osalle painonpudottajista”, Soini toteaa.

Yksilöllinen tie

Soinin mukaan painonpudotus on kuitenkin yksilölaji. Jokaisella on oma tarina ja omat kompastuskivet, joita esimerkiksi ravitsemusterapeutin kanssa yritetään siirtää pois tieltä.

”Onnistuminen vaatii sen miettimistä, miten juuri minä voin saavuttaa terveellisen painon ja pidettyä sen siinä”, Soini sanoo.

Hän lisää, että pysyvässä elämäntapamuutoksessa ja painonpudotuksessa voi onnistua, vaikka sen tekisi nopeastikin.

”Kaikki on kiinni siitä, että on osannut etsiä siihen omaan elämään sopivat tavat toimia”, hän huomauttaa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.